Tekst objavljen: 16.05.2014 9:00        


Banke u Srbiji su od 2010. do sada otpustile skoro 4.800 ljudi, od čega samo od prošle godine više od 2.500, pokazuju njihovi finansijski izveštaji i podaci Narodne banke Srbije. To znači da je u poslednjih godinu dana radna mesta u bankama izgubilo više ljudi nego od 2010. do 2012. zajedno.

Banke u Srbiji u prošloj godini otpustile 2.500 ljudi

Najveći razlog za ovakav rezultat, kako piše Danas, su četiri ugašene banke: Agrobanka, Razvojna banka Vojvodine, Privredna banka Beograd i Univerzal banka, u kojima je prošle godine radilo 1.502 radnika.

Podaci pokazuju i da ako izuzmemo četiri ugašene banke, čak osam od 29 aktivnih banaka još od 2010. neprestano, svake godine, otpuštaju svoje radnike. To su KBC (Telenor), KBM, Komercijalna, Marfin, NLB, Prokredit, Rajfajzen i Vojvođanska banka.
Nije dostupan podatak da li je posle uvođenja stečaja, kada su svi dobili otkaze, neko od bankarskih uposlenika bio angažovan u procesu svođenja bilansa.

Međutim, čak i ako se isključe ove četiri propale institucije, bankarski sektor Srbije je od prošle godine izgubio čak 1.035 radnih mesta. Taj podatak se dobija kada se broj radnika iz finansijskih izveštaja za 2013. godinu, dostupan na sajtu Agencije za privredne registre, uporedi sa brojem zaposlenih u bankama sa kojim raspolaže Narodna banka Srbije.

Ako se izuzmu Razvojna banka Vojvodine, u kojoj je radilo 546 ljudi, Univerzal sa 421 zaposlenim i PBB sa 362 radnika, od prošle godine najviše otkaza podeljeno je u KBC banci, koja je u praksi takođe ugašena, a čiju je licencu preuzela Telenor banka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Sedam banaka ni u jednom periodu nisu smanjivale broj radnika, već su, naprotiv, stalno rasle. To su AIK, Jugobanka-Jugbanka, Oportjuniti, Sberbanka (bivša Folksbank), Sosijete ženeral, Unikredit i VTB banka. Ovom spisku bi se mogle dodati i Pireus, koja je pre par godina ostala bez osam radnika, Jubmes sa „deficitom“ od jednog radnika i Erste sa 15 zaposlenih više.
Tokom 2013. KBC je imala u proseku 379 radnika, a ove godine u Telenor banci je ostao svega 81 radnik. Mobilni operater Telenor osnovao je svoju banku kako bi korisnicima mogao da pruži bankarske usluge preko mobilnih telefona, do čega bi trebalo da dođe ove godine.

Posle te banke, najviše otkaza usledilo je u Prokredit banci, koja je tokom 2013. prosečno zapošljavala po 1.221 radnika, a po najnovijim podacima NBS-a, u njoj sada radi 1.044 ljudi. To je 177 radnika manje.

Rajfajzen je broj radnika smanjio za 127, sa prosečnih 1.778 u 2013. na 1.651, koliko pokazuju podaci centralne banke. Alfa banka je svoju radnu snagu smanjila za 95 ljudi, a Poštanska štedionica za 92. To znači da i pored toga što je ova državna banka poslužila za apsorpciju klijenata ugašene Agrobanke i PBB-a, ona zbog toga nimalo nije podigla broj radnika, već naprotiv, veći posao obavlja sa manje izvršilaca, navodi Danas.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke bankarsko tržište bankarski sektor bankari otkazi otpuštanja 2013.

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana