Tekst objavljen: 27.01.2016 13:00        


Srpske banke stopirale su mogućnost štednje u švajcarskim francima jer im ta valuta pravi ozbiljne gubitke, saznaje „Blic“.

Banke ukinule štednju u švajcarcima

Dobili ste hiljadu švajcaraca od tetke iz Ciriha. Želite da ih oročite ili čuvate u banci kao što ste svojevremeno uradili sa hiljadu evra. To, međutim, u Srbiji u poslednjih mesec dana postaje nemoguće jer su banke masovno počele da obustavljaju rad s tom valutom.

Tako bi u slamaricu uskoro moglo da ode 344,5 miliona švajcarskih franaka ili 318,7 miliona evra, odnosno oko 4,2 odsto od ukupno štednje, koliko iznosi ukupna štednja u švajcarskoj valuti u Srbiji.

Kako bi zaštitili svoje budžete, bankari su internim poslovnim odlukama obustavili sve radnje sa švajcarcima za nove klijente. Oni praktično ne mogu otvoriti račun za štednju u švajcarskoj valuti, koja je doskora važila za najpouzdaniju i najstabilniju u svetu. Ukinuta im je mogućnost i oročene štednje, koja je donosila kamatu od oko jedan odsto godišnje, ali i štednje po viđenju. Bankari su izuzeli, ali samo delimično, stare štediše. Oni mogu i dalje da drže švajcarce u banci, ali bez oročenja. Banka je praktično pristala da im čuva novac po kamati koja je jednaka nuli ili 0,01 odsto godišnje.Nema mogućnosti za plasman


U Komercijalnoj banci potvrdili su za „Blic“ da kod njih više nije moguće otvarati nove štedne račune u švajcarskoj valuti.

- Kao i druge banke, takvu poslovnu odluku smo doneli zbog nemogućnosti da plasiramo švajcarce, ali i nemogućnosti da na svoju štednju u švajcarcima u inostranstvu ostvarimo pozitivnu kamatu - navode u Komercijalnoj banci.

- Na takvu odluku bili smo prinuđeni kako bismo zaštitili poslovanje. S jedne strane, banke u Srbiji danas nemaju šta da rade sa švajcarcima jer više ne odobravaju kredite u toj valuti. S druge strane, ukoliko ovu valutu želimo da oročimo u inostranstvu, umesto profita, sada imamo gubitke. Banke u inostranstvu, naime, danas na oročene švajcarce zaračunavaju negativnu kamatu. Ukoliko, recimo, oročimo 10.000 švajcaraca, za samo mesec dana gubimo 78 evra - kažu u jednoj banci za „Blic“.

U Narodnoj banci Srbije kažu da ove mere nisu njihove i da ih donose banke.
- Banke odlučuju da li će primati pojedine valute i da li će preduzimati mere u cilju smanjenja depozita u nekoj od valuta, a imajući u vidu da se na štednju u švajcarcima primenjuje negativna kamata, i to u značajnijem procentu nego na depozite u evrima - navode u NBS za „Blic“.

Dušan Uzelac sa sajta „Kamatica“ kaže da se švajcarac pokazao kao „prilično nestabilna i nepredvidiva valuta“.

- Švajcarska je prošle godine potrošila preko 23 milijarde švajcaraca da bi odbranila kurs, ali domaću valutu ipak nije mogla da obuzda. Banke su tako došle u situaciju da ne znaju šta da očekuju na duži rok - ocenio je Uzelac za „Blic“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
švajcarac švajcarski franak štednja u švajcarskim francima banke štediše

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana