Tekst objavljen: 03.07.2014 10:25        


Banke pojačavaju tempo kupovine državnih obveznica i zapisa Narodne banke Srbije, a sve manje plasiraju kredite građanima i privredi. U ovoj godini kupile su 100 milijardi dinara vrednosnih hartija centralne banke i gotovo 280 milijardi dinara obveznica Trezora. Tako su za šest meseci ove godine banke potrošile na hartije kao tokom cele 2013.

Banke više vole obveznice: Manja kamata, veća sigurnost

Lane su banke od NBS uzele zapise u vrednosti od 110 milijardi dinara, dok su od države kupile 319 milijardi dinara.

KAMATE U PADU
Država je ove godine prodavala svoje obveznice po kamati od 3,19 do 5,50 u evrima. Banke su na dinarske vrednosne hartije dobile prinos od 7,59 do 13 odsto zavisno na koji rok su izdati zapisi.
Do naglog skoka je došlo u poslednja tri meseca 2013. godine, kada su pet najvećih banaka od NBS pazarile 15 milijardi dinara, a od države 33,9 milijardi dinara. Kamatne stope zavisno od valute u kojoj su se hartije prodavale su se kretale u proseku oko 6,8 odsto na evre, a na dinare nešto iznad 13 odsto.

Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže za Novosti da "problem može da nastupi samo ako država prestane da isplaćuje dospele obveznice. Onda bi se banke povukle, kao i strani investitori, i samim tim prestalo bi finansiranje iz ovog izvora".

Kako kaže Đukić, banke su visoko likvidne, odnosno imaju novca koji umesto da plasiraju u kredite, praktično koriste za finansiranje države kupovinom obveznica na kraći i duži rok, jer je to za njih sigurna zarada. Kako je referentna kamata smanjena i ima tendenciju pada to znači da će zapisi Trezora biti sve jeftiniji.

- Referentna kamata će se smanjivati, ali to neće biti prepreka za banke da nastave istim tempom da kupuju vrednosne hartije - ističe Đukić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke bankarsko tržište dinarske obveznice državne obveznice evroobveznice obveznice nbs Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
gates of olympus game starlight princess putaran mahjong ways pragmatic play inovatif lucky neko si kucing keberuntungan situs server kamboja akun vvip muraibet sweet bonanza candyland game deposit qris keberagaman tema game online rahasia sukses zeus apk gacor zeus racikan pola olympus game scatter kamboja pola racikan admin pusat akun pro platinum game mega maxwin situs akun gacor link maxwin game online game ewallet resmi game rtp super tinggi game hoki terbaru game mahjong ways game online gacor strategi mahjong ways trik sweet bonanza