Tekst objavljen: 01.06.2015 15:57        


British American Tobacco (BAT) je za 550 miliona evra kupio Tvornicu duvana Rovinj (TDR) od Adris Grupe d.d. (Adris), saopštila je ta kompanija. TDR je vodeći nezavisni proizvođač cigareta u Srednjoj Evropi sa liderskom pozicijom na hrvatskom tržištu i jakom pozicijom u Bosni i Srbiji, što će BAT-u omogućiti znatno povećanje rezultata poslovanja u regionu.

BAT kupio TDR za 550 miliona evra

Kombinovanjem postojećeg poslovanja u regionu sa TDR-om, BAT očekuje da će imati koristi od visokokvalifikovanih zaposlenih, dobro etabliranih brendova, većih kapaciteta prerade duvana na regionalnom nivou, visokokvalitetne lokalne fabrike i štamparije, kao i dobrih odnosa sa distributerima i trgovcima na malo na ovim tržištima.

Kao deo transakcije, BAT se obavezuje da zadrži proizvodnju u TDR-ovoj fabrici u Kanfanaru u Hrvatskoj, najmanje još pet godina po okončanju akvizicije.

Ova transakcija predstavlja oko 12,5 puta veći rezultat (na osnovu rezultata dobijenih na kraju finansijske godine TDR-a na dan 31. decembra 2014. godine EBITDA, od oko 44 miliona evra).

"Ovo je uzbudljiva akvizicija za BAT, koja će odmah omogućiti veći obim poslovanja na tri ključna tržišta u Hrvatskoj, Bosni i Srbiji i uspostaviti održivu platformu za rast poslovanja u Srednjoj Evropi".

Predložena akvizicija podleže izvesnom broju odobrenja državnih organa za borbu protiv monopola i saglasnost akcionara Adrisa. Okončanje transakcije se očekuje u oktobru 2015. godine.
Inače, BAT je na globalnom tržištu druga po veličini duvanska grupa na svetu, čiji se brendovi prodaju na više od 200 tržišta.

Vest kupovini TDR preneli su hrvatski mediji koji navode da ova transakcija TDR-a podrazumeva i kupovinu firmi u okviru ove grupe, kao što su Istragrafika, Hrvatski duvan i maloprodajni lanac iNovine i Opres, prenosi Tportal.

TDR je BAT-u prodao i 25-procentni udeo u Tisku, čiji je vlasnik koncern Agrokor.
Prema ugovoru, novi vlasnik je dužan da zadrži proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja, i da osigura dodatnih 50 miliona evra u slučaju prevremenog zatvaranja fabrike.

Predsednik uprave TDR-a, Mato Zadro, izjavio je da su zadovoljni postignutom cenom i dogovorom oko zaštite radnika.
"Smatram da je jako važno što je ugledna kompanija prepoznala dodatnu vrednost u našem integrisanom poslovnom modelu koji uključuje otkup i preradu duvana, proizvodnju cigareta, ambalaže, distribuciju i maloprodaju", rekao je Zadro.

Dodao je da je za sve njih zančajno što će proizvodnja u Kanfanaru biti nastavljena i što če radna mesta biti sačuvana.

Posle liberalizacije duvanskog tržišta udeo TDR-a počeo je da pada. Pre nekoliko godina rovinjska fabrika prodavala je 12 milijardi cigareta godišnje, dok je lane ta brojka iznosila devet milijardi, zbog čega su se u Adrisu odlučili na prodaju, navodi Tportal.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
BAT kupio TDR tdr rovinj BAT

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana