Tekst objavljen: 31.08.2015 12:43        


Bruto društveni proizvod (BDP) Srbije realno je porastao u drugom kvartalu tekuće godine 1,0 odsto na godišnjem nivou, a prema desezoniranim podacima, rast srpske privrede u drugom tromesečju 2015. iznosio je 2,2 procenta u odnosu na prethodni kvartal, saopštio je Republički zavod za statistiku. 

BDP Srbije porastao 1,0 odsto u drugom kvartalu

Posmatrano po delatnostima, u drugom kvartalu 2015. je znatan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen u sektorima: građevinarstvo od 12,6 odsto, industrija i snabdevanja vodom i upravljanje otpadnim vodama (7,8), i trgovina na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaj i skladištenje i usluge smeštaja i ishrane (2,1 procenat).

Značajan pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite od 2,9 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u drugom kvartalu 2015. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, realan rast zabeležen je kod bruto investicija u osnovne fondove (8,6 odsto), izvoza robe i usluga (8,7) i uvoza robe i usluga (3,0) a pad je bio kod agregata izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava (1,4), izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (2,3) i izdaci za finalnu potrošnju države (2,9 odsto).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
BDP bdp sbrije rast BDP-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana