Tekst objavljen: 20.04.2019 9:00        


Grad Beč započeo je pilot-projekt u ulici Ciglergase u centru grada, koja bi trebalo da postane prva ulica s mogućnošću regulacije temperature vazduha.

Beč meri temperaturu asfalta

Naučnici već decenijama upozoravaju na negativne posledice koje porast površinske temperature planete ima na ljude i biljni i životinjski svet.

Prve su posledice već vidljive u gradovima u kojima porast globalne temperature značajno menja lokalna klimatska obeležja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplotnih ostrva, prenosi Al Jazeera.

Beč je prepoznao taj problem i odlučio da sprovede pilot-projekat u jednoj od svojih ulica, navodi se u saopštenju Inostrane kancelarije Grada Beča u Zagrebu.

Rekonstrukcija ulice, ozelenjavanje površina, instalacija sistema za hlađenje i ovlaživanje vazduha te postavljanje izvora pitke vode trebalo bi da povećaju kvalitet života tamošnjih stanovnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Troškovi adaptacije ulice nakon radova na vodovodnim cevima iznose 2,4 miliona evra. Grad će pokriti 70 odsto troškova, a ostalih 30 odsto finansiraće okrug iz vlastitog budžeta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
asfalt temperatura asfalta ulica regulacija temperature asfalta beč temperatura Austrija inovacija evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana