Tekst objavljen: 02.08.2016 10:37        


Potrošnja struje u prošloj godini veća je za oko 3,1 odsto nego u 2014. godini, s tim što su domaćinstva bila najštedljivija pa su u ukupnoj potrošnji najmanje i učestvovala s oko 1,9 odsto.

Beograđanima struja skuplja nego Šveđanima

Međutim, s obzirom na to da su prognoze rasta potrošnje struje u narednim godinama prosečno oko jedan odsto, neophodno je da se taj dalji skok pokriva produženjem radnog veka i snage postojećih i izgradnjom novih elektrana, navodi se u godišnjem izveštaju o radu Agencije za energetiku Srbije (AERS), koja daje saglasnost na poskupljenje struje i gasa.

Budući da Srbija u poslednjih 25 godina nije sagradila nijedan novi blok za proizvodnju struje, u tom smislu je najrealnije očekivati da to bude treći blok Termoelektrane „Kostolac B”, kojim bi se pokrile nedostajuće količine električne energije.

Bitan preduslov održivog razvoja energetskog sistema je adekvatna cenovna politika predvidiva i za kupce i za investitore, ali i rast cene struje za socijalno najugroženija domaćinstva u Srbiji, kojih je, prema podacima, mnogo manje od broja koji bi prema evidenciji trebalo zaštititi.Podaci „Eurostata” pokazuju da je cena struje u Srbiji u drugoj polovini prošle godine bila najniža, posmatrano sa i bez PDV-a od 20 odsto i taksi.

Jeftinija je ne samo u odnosu na razvijene evropske države nego i na zemlje u regionu.Cena struje u našoj zemlji najniža je i pored činjenice da je akciza na struju, uvedena prošle godine pod pritiskom MMF-a, od 7,5 odsto među najvišim u EU.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    pistalo 02.08.2016 14:42

    Pa zar mi nemamo najveći rast bruto dohodka u evropi,
    šta se bunite.Oćete malu cenu struje a največi rast
    bruto dohodka,e pa , nemože.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skupa struja cena satruje struja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana