Tekst objavljen: 20.07.2018 10:39        


Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković naložila je stručnim službama da učine sve što je u nadležnosti NBS da banke ne upisuju građane u Kreditni biro zbog minimalnih dugovanja.

Bez crne liste loših klijenata zbog dva dinara

Ona je to uradila posle medijskih napisa o građanima koji su se našli na takozvanim "crnim listama" loših bankarskih klijenata zbog dugova od po nekoliko dinara, uglavnom nastalih posle zatvaranja računa ili kreditnih kartica.

NBS je krenula u analize kako bi pronašla pouzdano rešenje za ovaj problem, kojim poslovne banke otežavaju vođenje fiinansija našim građanima, koji najčešće i ne znaju da su zbog sitnog duga upisani u kreditni biro.

Na pitanjeda li NBS razmatra da li postoji način da banke ne upisuju kašnjenje građana u Kreditni biro, ukoliko se radi o dugovanjima od nekoliko dinara, Tabaković kaže da će NBS razmotriti moguće aktivnosti povodom takvog evidentiranja, ali da nema uticaj na rad Kreditnog biroa.

"NBS u okviru svojih nadležnosti vrši odgovarajuće analize, između ostalog i na osnovu pritužbi korisnika, i u narednom periodu razmotriće moguće aktivnosti povodom evidentiranja građana u Kreditnom birou, pri čemu bi trebalo imati u vidu da NBS nema zakonska ovlašćenja da utiče na rad Kreditnog biroa, kao organizacionog dela Udruženja banaka Srbije", rekla je Tabaković.


Inače, pravilo za “upis” negativnih primedbi u Kreditni biro je jasno: čim dužnik kasni sa otplatom rate duže od 60 dana, banka ga automatski prijavljuje Kreditnom birou. A, zapis o toj docnji, pod njegovim imenom, stoji naredne tri godine. Svako povlačenje izveštaja Kreditnog biroa, u bilo kojoj banci, podrazumeva da bankar dobije i ovaj podatak o “neurednom” dužniku. To ga sprečava da dobije bilo kakav kredit - od onog najvećeg, poput stambenog, preko auto-kredita do običnog dozvoljenog minusa po tekućem računu.

Problem docnje od nekoliko dinara najčešće se javlja prilikom zatvaranja tekućih računa u banci, ili računa povezanih sa kreditnim karticama. Tada klijent prelazi u drugu banku i staru banku i ne zanima da ga obaveštava o eventualnom dugu koji se iznenada pojavi. “Novosti” su upravo pisale o slučajevima kada se, posle zatvaranja računa, pojedini klijenti terete za četiri, pet dinara duga...

DUG 8,96 DINARA NA ZATVORENOM RAČUNU

Naša čitateljka, koja je pre šest meseci zatvorila račun u jednoj banci, poslala nam je sliku SMS poruke u kojoj je banka pre nekoliko dana obaveštava o “dugu od 8,96 dinara”. Kako nam je rekla, ponovo je otišla u staru ekspozituru gde joj je šalterski službenik još jednom potvrdio da nema dugova i da je račun zatvoren. Poučena iskustvom prijatelja koji je zbog četiri dinara upisan u Kreditni biro, uplašena je da i ona ne bude stavljena na “crnu listu”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije kreditni biro crna lista dugovanje bankama

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana