Tekst objavljen: 10.07.2018 10:45        


Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija donelo je rešenje kojim se nalaže promena opštih uslova poslovanja, pa korisnici više neće morati da plaćaju mesečne pretplate do isteka ugovorne obaveze.

Bez kažnjavanja zbog raskida ugovora sa operaterima

Operateri mobilne i fiksne telefonije ubuduće neće moći da naplaćuju penale za prevremeni raskid ugovora sa korisnicima i moraće da menjaju opšte uslove poslovanja. To će važiti i za kablovske i internet provajdere u Srbiji, piše Politika.

Prema nedavno donetom rešenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija dosadašnja praksa na koju su se često žalili građani, bila je prema Zakonu o zaštiti potrošača nepravična. Korisnici, koji su raskidali ugovore sa operaterima, iz bilo kog razloga, do sada su morali da plate preostale rate iako im usluge nisu isporučene. Tako se dešavalo da je neko, ko je posle dva meseca od potpisivanja dvogodišnjeg ugovora, odlučio da promeni operatera, bio u obavezi da plati čak 22 preostale mesečne pretplate. Osim što su na ovaj način korisnici praktično kažnjavani, operateri su pokušavali tako da ih vežu za sebe.

Jasno je da je mnogim korisnicima bilo lakše da budu nezadovoljni uslugom i čekaju istek ugovora, nego da idu kod drugog operatera, a prethodnom plate pozamašnu sumu zbog prevremenog raskida ugovora.

U Sektoru za zaštitu potrošača pri Ministarstvu trgovine navode da su neki operateri već promenili opšte uslove, neki najavljuju da će to učiniti do kraja leta, ali je suština u tome da će od trenutka stupanja na snagu novih opštih uslova svi vlasnici ugovora, bez obzira kada su potpisani, biti u istom položaju, piše Politika.

U Ministarstvu trgovine ne veruju da će ova promena teći lako. Pojedini operateri imaju iste opšte uslove za sve usluge, a drugi različite uslove za svaku pojedinačnu uslugu. To bi značilo da ministarstvo mora da donosi nova rešenja za svaku od tih usluga, a to bi dodatno otežalo situaciju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    pera 10.07.2018 11:42

    To znači Pričam ti priču o ša
    renom vrabcu..Ako magarac dočeka zelenu travu ima da
    bude debeo ko balvan.Zar nemislite da je pametnije da čutite ili
    računate neće se vlasi dosetiti

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ugovori mobilni telefoni raskid ugovora mobilni operateri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana