Tekst objavljen: 05.09.2016 15:55        


Saudijska Arabija i Rusija dogovorile su se da sarađuju kako bi se obezbedila stabilnost tržišta nafte, mada lideri dveju država najvećih proizvođača nafte u svetu nisu ponudili konkretne predloge, izveštava njujorška agencija "Blumberg". 

Bez konkretnih predloga za spas nafte

Stabilnost na tržištu nafte nije moguća bez saudijsko-ruske saradnje, izjavio je saudijski princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman posle sastanka sa predsednikom Ruske Fedracije Vladimirom Putinom u turističkom centru Hangdžou, u Kini, gde se održava samin Grupe 20 (G20).

"Naše zemlje su dva najveća proizvođača nafte, i zato ne može biti stabilne politike u oblasti nafte bez učešća Rusije i Saudijske Arabije", rekao je princ Mohamed. Putin je naveo da je važno da dve zemlje "održavaju stalni dijalog".

Izjava princa Mohameda dolazi tri dana nakon što je Putin rekao da bi želeo da se Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusija dogovore o zamrzavanju isporuka ove sirovine kako bi stabilizovale tržište, navodi "Blumberg".

Kako podseća njujorška agencija, OPEK je usvojio 2014. godine politiku koju protežira Rijad, a koja omogućava članicama kartela povećanje proizvodnje kako bi zaštitile tržišne udele od posledica rasta proizvodnjih troškova.

Proizvodnja nafte u OPEK-u skočila je na rekordnih 33,69 miliona barela dnevno u avgustu, što je blizu trećine globalne tražnje, pokazalo je prošlonedeljno istraživanje "Blumberga".

"Rusija i Saudijska Arabija konstruktivno izjavljuju da bi zamrzavanje proizvodnje bilo dobro za tržište nafte, ali je pitanje da li će one zaista to i realizovati, ili ne", izjavio je Edvard Bel, analitičar za tržište sirovina iz banke "Emirejts NBD PJSC" u Dubaiju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nafta Blumberg opek-a tržište nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana