Tekst objavljen: 19.03.2017 11:28        


Za Udruženje banaka Srbije (UBS) je apsolutno neprihvaljivo bilo kakvo usmeravanje ili ograničavanje kredita bilo kojoj grupaciji korisnika kredita, izjavio je predsednik UBS Veroljub Dugalić.

Bilo kakvo ograničavanje kredita - neprihvatljivo

Dugalić je takav stav izneo na konferenciji za novinare u UBS zamoljen da prokomentariše neka mišljenja ekonomista da naš privredni razvoj ne bi trebalo da se temelji samo na potrošnji i da bi trebalo ograničiti plasmane stanovništvu.

"To što privreda još nedovoljno koristi kredite, budući da je rast plasmana pravnim licima u februaru svega 0,1 odsto u odnosu na prethodni mesec, znači stagnaciju, nema tu razvoja, znači da nemate rešenje za razvoj privrede", rekao je on.

U odsustvu rešenja se, kako kaže, predlažu neki veštački mehanizmim - da ograničmo kredite stanovništvu i ta sredstva usmerimo u privredu.

"Kad je u pitanju kreditiranje, nije problem u bankama, jer su one potpuno likvidne, imaju mogućnost da kreditiraju i građane i privredu", istakao je Dugalić.

Privreda, kako primećuje, sada nedovoljno koristi kredite, jer se banke suočavaju sa problemom što nema dovoljno dobrih projekata i programa, a s druge strane je veliki broj onih koji imaju ozbiljne probleme u otplati ranije korišćenih kredita, zbog čega su banke, naravno, oprezne.

"Osnovni posao bankama je da daju kredite i građanima i privredi. Dakle, bilo kakvo usmeravanje ili ograničavanje plasmana bilo kojoj grupi korisnika kredita je apsoluitno neprihvatljivo kao način ponašanja banaka, i banke to neće raditi. Banke će uvek kreditirati i građane i pravna lica, kompanije, koji ispunjavaju predviđene uslove", poručio je predsednik UBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kreditiranje privrede krediti stanovanje banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana