Tekst objavljen: 16.12.2018 15:59        


Sadašnje generacije, a i one buduće, dobile su upravo bolnu lekciju o špekulacijama – bitkon je bio balon. I pukao je.

Bitkoin je bio balon koji je pukao

Bilo je takvih slučajeva ranije, na ovaj su mnogi pokušali da upozore. Prošle godine, cena bitkoina na kratko je dostigla 19.511 dolara, i onda je počeo potop epskih razmera i ta kriptovaluta izgubila je 82 odsto svoje vrednosti.

Da li to znači da je bitkoin umro? Ne mora da znači – kriptovaluta se već nekoliko puta oporavljala i padala.

Mada, treba napomenuti da je i sadašnja vrednost tri puta veća nego početkom prošle godine. Međutim, za obične investitore, koji nemaju običaj da ulaze ranije na tržište potencijalno revolucionarnih novih tehnologija ili da imaju sreću na tržištu, bitkoin je balon koji bi trebalo da posluži kao lekcija. Najvažnija lekcija je: finansijski mehurići su stvarni i mogu da vas koštaju ako ne budete pažljivi.

Formalno, aktivni mehur je samo brz rast i nagli pad cena. Stručnjaci kažu da dosta zavisi od uverenja investitora o stvarnoj vrednosti imovine. Ali teško je identifikovati razlog zašto bi svaki racionalni investitor tako iznenada revidirao svoju procenu dugoročnih dobitaka kompanija 1929. godine ili dugoročnu održivost startapa 2000. godine ili dugoročnu vrednost nekretnina 2007. godine.

Slično tome, nije postojao očigledan razlog zašto bi imalo smisla da se veruje da je bitkoin valuta budućnosti krajem decembra 2017. godine, ali imati takav stav danas je već nešto drugo.

Blumberg piše ni da regulatori nisu srušili bitkoin, zapravo, regulatorna struktura je generalno bila prilično prilagođena tehnologiji. Nisu se pojavile ni kritične tehnološke mane, bitkoin mreža je postala preopterećena, ali ovaj problem je predviđen ranije.

Pre će biti, da je to bila kombinacija više faktora – ponašanja na tržištu, špekulacija, i ulaska na tržište velikog broja novih, slabo informisanih investitora.

Kako prosečni investitori izbegavaju ovakvu sudbinu? Mehuriće je teško uočiti – ako bi bilo laše, logično, ne bi ni postojali. Ali postoje dve važne strategije koje investitori mogu da koriste da ograniče svoj rizik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prvo, trebalo bi shvatiti da ne postoji siguran ulog. Optimistična priča o bitkoinu, ta da će zamentii svetske valute, oduvek je imala rupe. Drugo, kriptovalute rade na principu impresivne nove tehnologije, ali postoje i velika ograničenja koja su u vezi sa bezbenošću korisnika koja bi tek trebalo prevazići.

Dakle, u redu je da uložite nešto novca u nešto kao što je bitkoin, ali samo ako cena raste. Ako krene da pada, neće izgubiti mnogo, jer niste ni uložili svu svoju imovinu.

I ono što bi trebalo svima da bude jasno – ako nešto izgleda previše dobro da bi bilo istinito, obično i nije istinito.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bitkoin kriptovalute novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana