Tekst objavljen: 19.11.2016 17:25        


Dok u celom svetu vrtoglavom brzinom raste broj korisnika najrazličitijih usluga elektronskog bankarstva koje isto tako gotovo svakodnevno unapređuje, neki "derivati" takozvane internet privrede, poput virtuelnog novca - bitkoina, još uvek traže svoje mesto na tržištu.

Bitkoini ne mogu na kursnu listu

Iako se njima već godinama trguje i postoje onlajn prodavnice gde se samo njima kupuje, bankari su još uvek skeptični i kažu da iako bitkoini i sve ostale varijante virtuelnog novca imaju svoje prednosti, još uvek prema njima treba biti oprezan.

- Tako kreiran novac nema podlogu u zlatu ili nekom drugom plemenitom metalu, a iza njega ne stoje ni vlade ni centralne banke, ni globalne finansijske insitucije, čak ni grupe međunarodnih banaka. Ovaj novac se kreira ograničeno, funkcioniše isključivo preko interneta i istina je da beleži sve veći broj korisnika - pojašnjava dr Branko Živanović, profesor Beogradske bankarske akademije.

Prema njegovim rečima, virtualne valute su lake za upotrebu, ali imaju i drugih prednosti za korisnike.

- Nije daleko dan kada će se pojaviti krediti koje će kompanije davati u ovim valutama, a dobijaće ih potrošači jer to može da pospeši prodaju - kaže Živanović i dodaje da isto tako postoje i mane.

- Iza ovih valuta ne stoji autoritet, ni u međunarodnim, ni u nacionalnim okvirima, koji bi garantovao vrednost u slučaju spora ili da dođe do toga da one ne mogu da se koriste. Promena vrednosti kod njih je hirovita, dnevno varira i do deset odsto. Dešava se takođe da im se u kratkim vremenskim intervalima duplira vrednost. To pokazuje odsustvo fundamentalne vrednosti valute. Kako se povećava tražnja za ovim valutama tako isto može i da se padne - objašnjava Živanović.

On naglašava da se međunarodni monetarni fond i drugi svetski finansijski autoriteti prema ovim valutama odnose prilično rezervisano. - Tako Kina i Rusija potpuno zabranjuju upotrebu ovih valuta. Mislim da se naša Narodna banka prema njima odnosi korektno i odgovorno jer prate šta se tu događa, ali "blagoslov" odlažu na duži rok - zaključuje dr Živanović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bitkoin bitkoin nije valuta kursna lista

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana