Tekst objavljen: 20.03.2016 17:21        


Iako se u Hrvatskoj kao sredstvo plaćanja po pravilu spominju kartice i gotovina, hrvatski građani su oberučke prigrlili novu virtuelnu valutu - bitkoin, pokazalo je onlajn istraživanje koje su u februaru zajednički sprovele kompanije Perpetuum Mobile, PBZCard, Symantec i BUG.

Bitkoinom plaća 25 hiljada Hrvata

Najpopularnijom kriptografskom valutom u svetu aktivno plaća proizvode i usluge gotovo 25 hiljada Hrvata, što je jedan odsto onlajn kupaca u toj zemlji, prema rezultatima istraživanja, koje je obuhvatilo 6.800 ispitanika.

Kako prenosi Poslovni dnevnik, PayPal je uverljivo najpopularnija alternativa karticama i gotovini u Hrvatskoj.

Prema istraživanju, koristi ga čak 1,8 miliona građana, što je 72,7 odsto onlajn kupaca.
Iako se mobilni operateri nećkaju u pogledu snažnijeg ulaska u mobilna plaćanja, napredno mobilna plaćanja već sada koristi 1,13 miliona Hrvata, odnosno 35,6 procenata ispitanika. Reč je o korisnicima koji sve što kupe mobilnim telefonom plate preko računa mobilnom operateru, dodaje se u tekstu.

Kreditna kartica je i dalje najpopularniji oblik plaćanja na internetu. Za onlajn kupovinu koristi je 1,87 miliona hrvatskih građana (75,6 odsto online kupaca).

Jedan od glavnih razloga popularnosti kreditnih kartica, osim jednostavnosti plaćanja, leži i u mogućnosti plaćanja na rate, što bira gotovo polovina svih korisnika kartica.
Međutim, Hrvati su na internetu i dalje vrlo odani gotovini.

Praktično svaki četvrti onlajn kupac u Hrvatskoj robu naručuje pouzećem i plaća je gotovinom pri preuzimanju. Reč je o 589,2 hiljade građana (23,8 odsto onlajn kupaca), navodi Poslovni i dodaje da iz istraživanja nije vidljivo da li je to zbog nepoverenja u trgovce ili pružaoce finansijskih usluga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
paypal hrvati bitkoin plaćanje bitkoina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana