Tekst objavljen: 30.07.2018 14:43        


Protekla sedmica donela je nastavak rasta domaćeg tržišta akcija, uz skroman promet koji je bio skoncentrisan na nekoliko hartija. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 925,6 miliona dinara (7,8 miliona evra), dok je indeks Belex15 ojačao pola procenta na 745,9 poena.

Blagi rast Belexa, NIS najprometniji

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila promet od 21,6 miliona dinara uz pad cene od 1,6 odsto na 688 dinara.

NIS je u petak objavio poslovne rezultate za prvih šest meseci tokom kojih je ostvarena neto dobit od 11,5 milijardi dinara, što predstavlja pad od 7,3 odsto u odnosu na isti period 2017.

Međutim, treba napomenuti da je tokom drugog kvartala krajnji rezultat porastao za više od 10 procenata, te da je manji polugodišnji profit pre svega posledica slabijeg prvog tromesečja usled drugačijeg obračuna troškova amortizacije.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je ponovo stizao do nivoa od 1.740 dinara, ali je nedelju završio u blagom minusu na 1.729 dinara uz promet od 13,1 milion dinara. Aerodrom, pored Komercijalne banke (KMBN), predstavlja jedinu hartiju iz reperne korpe koja beleži rast u tekućoj godini.

Ova hartija nosi pozitivan prinos u 2018. od 15,6 procenata.Ostale hartije su donele znatno niže promete. Komercijalna banka je bila dobitnik u sedmici, skočivši 5,1 odsto na 2.016 dinara, nakon što je MMF objavio da se država saglasila sa privatizacijom banke do septembra naredne godine. Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom ipak je bio skromnih 0,9 miliona dinara.

Impol Seval (IMPL) je blago oslabio na 3.012 dinara uz promet od 0,7 miliona dinara, dok je Galenika Fitofarmacija (FITO) ostala na nivou od 2.800 dinara uz promet od 0,7 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
beogardska berza promet na berizi akcije na berzama

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana