Tekst objavljen: 01.10.2015 12:28        


Cene nafte na tržištima u Aziji jutros su blago porasle, držeći se iznad 45 dolara za barel usled pada proizvodnje te sirovine u SAD, ali zabrinutost zbog prevelike ponude i slabe tražnje i dalje ograničava zaradu proizvođača i trgovaca. 

Blagi uspon cena nafte podržala manja proizvodnja u SAD

U prepodnevnoj trgovini u Aziji, cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuke u novembru porasla je za 65 centi, na 45,74 dolara, dok je sirova nafta "brent" za novembarske isporuke koštala 43 centa više, odnosno 48,80 dolara po barelu. Trgovci takođe iščekuju zvanične brojke o kineskom ključnom prerađivačkom sektoru, nakon preliminarnog podatka objavljenog prošle nedelje, koji je pokazao da je indeks fabričke proizvodnje u Kini u septembru pao najbržim tempom za šest ipo godina, prenosi agencija AFP.

U Sjedinjenim Američkim Državama je detaljan izveštaj, koji se smatra merilom potražnje za naftom u najvećoj svetskoj privredi, pokazao da su komercijalne zalihe te sirovine porasle za četiri miliona barela, na 457,9 miliona barela u nedelji do 25. septembra.

To je za oko 28 odsto više nego pre godinu dana, što je nivo zaliha koji nije zabeležen najmanje osam decenija u ovo doba godine, navelo je američko Ministarstvo za energetiku u izveštaju. Gomilanje komercijalnih zaliha ukazuje na smanjenje potražnje.

Međutim, izveštaj je takođe pokazao pad američke proizvodnje nafte za 40.000 barela dnevno, na 9,096 miliona barela, što je pozitivna vest za prezasićeno globalno tržište.

U međuvremenu, proizvodnja nafte članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) iznosila je u septembru 32 miliona barela dnevno, što je blagi pad u poredjenju sa prethodnim mesecom ali je i dalje iznad njihove kvote, prenosi agencija "Blumberg".

"Cene nafte su i dalje zaglavljene u višemesečnom rasponu između 40-50 dolara za WTI, odnosno 45-55 dolara za ''brent''", napominje tržišni strateg u kompaniji IG markets u Singapuru, Bernard Ou.
"Mešoviti signali verovatno deluju kao dvosmerna sila na cene sirove nafte, pošto proizvodnja u SAD nastavlja da pada, a OPEK je u septembru proizveo, 16. mesec uzastopno, iznad svoje kvote od 30 miliona barela", naveo je on.

Ou je dodao da trgovci čekaju i zvanične podatke o kineskoj proizvodnji koji će biti objavljeni danas.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi blagi rast cene nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana