Tekst objavljen: 15.06.2018 9:27        


Svinjsko meso, čija cena već dugo nije menjana, poskupelo je za 10 odsto, dok je zbog povećanog izvoza porasla i cena junetine za 15 odsto.

"Blic" saznaje meso skuplje i do 15 odsto

Jedan od najvećih proizvođača svinjetine u Srbiji, Industrija mesa "Matijević" povećala je pre dva dana cenu svinjetine za 30 dinara, sa 439 na 469 dinara.

Cenovnike su izmenili i ostali prodavci, a dobra vest je da nova poskupljenja svinjskog mesa ne treba očekivati i da su trenutne cene na maksimumu.

- Cena tovljenika je porasla sa 145 na 170 dinara po kilogramu. Tridesetak dinara povećana je i cena u maloprodaji, a razlog je nestašica svinja na domaćem tržištu. S jedne strane, prodavcima se ne isplati uvoz jer nas svinjetina iz Hrvatske, odakle tovljenike najviše uvozimo, košta 175 dinara po kilogramu. S druge strane, u Srbiji je u poslednje vreme povećana potrošnja svinjetine zbog rasta standarda i imamo nedovoljno tovljenika u odnosu na tražnju - ocenio je za “Blic” Petar Matijević, vlasnik istoimene kompanije koja godišnje proizvede više od 100.000 svinja.

U Industriji mesa "Đurđević", takođe jednom od velikih proizvođača mesa, ističu da trenutno postoji poremećaj na domaćem tržištu tovljenika.

Kako ocenjuju, to jeste razlog za veću cenu u maloprodaji, ali dodaju da poremećaj ne bi trebalo još dugo da traje.

- Situacija nije alarmantna, svinjetina jeste poskupela, ali ne treba očekivati još veće cene. Tovljenika trenutno nema na domaćim farmama, ali očekujemo da se ponuda i tražnja usklade već za dve nedelje - ocenili su u ovoj kompaniji za "Blic".

Kako saznajemo, seljaci u Vojvodini trenutno tvrde pazar. Donedavno su na svakom kilogramu tovljenika gubili po dvadesetak dinara. U takvoj situaciji oni koji imaju dobar tov, obustave proizvodnju i čekaju da cena tovljenika poraste.

Građane od najnovijeg poskupljenja nije mogao da spase ni uvoz svinjskog mesa iz drugih evropskih zemalja. Kilogram svinjskog buta iz uvoza već sada bi u Srbiji koštao više od 500 dinara, koliko danas staje u Hrvatskoj.

U Mađarskoj, gde srpski proizvođači, pored Hrvatske, najviše kupuju tovljenike, kilogram svinjetine košta više od 1,2 evra, odnosno više od 140 dinara.

Branislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, kaže da je stočarstvo u Srbiji u velikoj krizi. Ukazuje na to da je u poslednje dve decenije stočni fond opadao po stopi do četiri odsto godišnje, a da je broj svinja smanjen za 600.000.

U oborima u Srbiji danas se nalazi oko 3,2 miliona tovljenika, pre trideset godina bilo ih je čak pet miliona, a pre 20 godina četiri miliona, dodaje Gulan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poskupljenje mesa meso potrošnja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana