Indikativni kurs Evra na dan 03.12.21. :: 117.5776 rsd
Tekst objavljen: 20.10.2016 14:20        


Cene nafte su se popele na 15-mesečni maksimum na trgovanju u Njujorku, nakon izveštaja vlade SAD o neočekivanom padu zaliha "crnog zlata" prošle nedelje i usled izjave saudijskog ministra energetike da su mnoge zemlje spremne da se pridruže OPEK-u u smanjenju proizvodnje. Cene naftnih fjučersa skočile su 2,6 odsto na najviši nivo od jula 2015, izveštava agencija "Blumberg".

Blumberg: Nafta na 15-mesečnom maksimumu

Američka Uprava za energetske informacije (EIA) izvestila je sinoć da su širom zemlje zalihe sirove nafte opale za 5,25 miliona barela u nedelji zaključno sa 14. oktobrom, što je najniži nivo od januara ove godine. Analitičari su u anketi "Blumberga" prognozirali rast zaliha za 2,1 milion barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) može da nastavi da stabilizuje tržište pošto su i druge zemlje poslale "snažne signale" da će sarađivati, rekao je u Londonu ministar energetike i industrije Saudijske Arabije, Kalid Al-Falih.

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u novembru, čije ugovaranje za taj mesec završava danas, ojačala je za 1,31 dolar dostigavši nivo od 51,60 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku. Ukupan obim trgovanja je bio 15 odsto veći od 100-dnevnog proseka.

Veća aktivnost je zabeležena kod ugovaranja isporuka za decembar, gde su cene WTI nafte porasle za 1,20 dolara (2,4 odsto) okončavši trgovačkiu sesiju na kvoti od 51,82 dolara po barelu.

Cena severnomorske sirove nafte "brent" za decembarske isporuke napredovala je za 99 centi (1,9 odsto) na 52,67 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sedištem u Londonu.

Amrita Sen, glavni ekonomista za naftu u Enerdži Aspektsu u Londonu, rekla je u telefonskoj izjavi za "Blumberg" da je uvoz ovog energenta u SAD znatno opao, dodajući da "ukoliko, povrh toga, OPEK realizuje smanjenje proizvodnje, smatramo da bi mogli da vidimo i nivo od 60 dolara za barel do kraja godine. Puno zavisi od toga što će se događati od sada do 30. novembra".

Americki naftni institut (API) prethodno je, u svom izveštaju od utorka, procenio da su američke zalihe pale za 3,8 miliona barela.

Isporuke "crnog zlata" u Kušingu, u Oklahomi, glavnom centru za trgovanje WTI naftom i najvećem terminalu u SAD za skladištenje nafte, pale su za 1,64 miliona barela prošle šedmice na 59,7 miliona barela, što je najniži nivo od decembra prošle godine, navodi se u jučerašnjem izveštaju EIA.

Prosečan američki nedeljni uvoz ove sirovine skliznuo je naniže na 6,91 miliona barela dnevno, na najnižu kvotu od juna 2015.

Zalihe benzina u SAD su porasle za 2,47 miliona barela na oko 228 miliona barela prošle nedelje, uprkos tome šti su rafinerije, uključujući Ekson Bejtaun u Teksasu i BP Vajting u Indiani, obustavile preradu zbog planiranog sezonskog remonta postrojenja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena nafte oporavak cene nafte nafta na berzi proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana