Tekst objavljen: 29.06.2015 14:00        


Švajcarska centralna banka (BNS), prvi put od napuštanja politike vezivanja franka za evro, intervenisala je na deviznom tržištu radi stabilizacije, a u kontekstu grčke finansijske krize.

BNS intervenisao radi stabilizacije deviznog tržišta

"Centralna banka Švajcarske intervenisala je kako bi stabilizovala kretanje deviznih kurseva, a aktuelna grčka kriza opravdava tu operaciju", izjavio je guverner, Tomas Džordan, na Međunarodnom švajcarskom forumu (Swiš international Forum) u Bernu, a prenosi švajcarski list 24 sata.

"Centralna banka je još prilikom napuštanja politike čvrstog kursa prema evru, 15. januara ove godine, najavila da će u slučaju potrebe intervenisati na deviznom tržištu", dodao je Džordan.

Kako se navodi, franak je prepoznat kao sigurno utočište otkako je Grčka nametnula mere kontrole kapitala i naredila zatvaranje banaka na jednu nedelju.

Guverner, međutim, nije otkrio sa koliko novca je centralna banka intervenisala na tržištu, ni da li predviđa nove transakcije.

"BNS pažljivo prati razvoj situacije u vezi sa Grčkom, ali posledice aktuelne krize trebalo bi da budu slabije od onih pre godinu ili dve", dodao je Džordan.

Eventualni krah sporazuma Atine sa poveriocima, prema oceni stručnjaka, povećaće tražnju za francima, pa se s tim u vezi očekuju nove akcije švajcarske centralne banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizno tržište švajcarac intervencija narodna banka švajcarske

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana