Tekst objavljen: 26.07.2016 14:57        


Cene nafte su blago porasle na današnjem trgovanju u Aziji, nakon što su potonule više od dva odsto dan ranije, a njihovom opravku je podršku pružio i slabiji dolar, iako se problemi u vezi sa globalnom prezasićenošću ponude vraćaju u prvi plan. 

Bori se nafta protiv tržišnih virova

Američka tržišna referenca, "laka" nafta WTI ojačala je danas za 10 centi na 43,23 dolara za barel, dok je severnomorska sirova nafta "brent" porasla za 18 centi, na 44,90 dolara, prenosi agencija AFP.

Oba glavna tipa ove sirovine juče su pala na tromesečni minimum, pri čemu je "brent" dodirnuo najniži nivo od maja.

Nakon što su cene početkom prošlog meseca išle i iznad 50 dolara po barelu podržane poremećajima u proizvodnji, u poslednjih nekoliko nedelja su se istopile za oko 15 odsto sa približavanjem kraja sezone pojačanih putovanja tokom letnjih godišnjih odmora u SAD i zbog uporno slabe globalne tražnje.

Trgovci su u strahu od prošle nedelje, kada je američka Administracija za energetske informacije saopštila da su zalihe nafte u toj zemlji pale manje nego što se očekivalo, dok su se zalihe benzina povećale, uprkos špicu sezonske tražnje u toj zemlji.

Pritisak na cene izvršio je i rast broja bušotina koje se vraćaju u pogon, što znači i rast proizvodnje.
"Ne možete ignorisati obim prevelikih zaliha", kaže za "Blumberg news" Evan Lukas, tržišni strateg kompanije IG u Melburnu, i dodaje da tržišni fundamenti ne podržavaju uspon cena na 55 do 60 dolara po barelu, ali da se takođe "ne beleži kapitulacija cena kakvu smo imali na početku godine".

"Crno zlato" je palo na gotovo 13-godišnji minimum od 28 dolara po barelu u februaru, pošto su svetska tržišta bila pritisnuta problemima posuštajanja kineske privrede, slabe tražnje, usporavanja globalnog rasta i prevelike ponude.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte pad cene nafte zalihe nafte crno zlato

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana