EUR 117,57 USD 105,94 CHF 109,43

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 22.01.20. :: 117.5576 rsd

Tekst objavljen: 14.07.2016 9:53        


Odluka Britanije da izadje iz Evropske unije je pozitivan impuls za spajanje Londonske i Frankfurtske berze, izjavio je danas zvaničnik nemačke centralne banke (Bundesbanke), Andreas Dombret.

Bregzit je pozitivan impuls za spajanje berzi

"Referendum je pružio pozitivan impuls, i čak je pojačao ekonomske razloge ambicije udruživanja radi kreiranja jedne od najvećih svetskih berzi", izjavio je član Upravnog odbora Bundesbanke, a prenosi agencija Frans pres.

"Jednom kada Britanija napusti EU, mostovi između dve ekonomije će biti važniji nego ikada pre. Najavljeno spajanje Londonske berze (LSE) i Dojče berze ima potencijal da postane jedan takav most", izjavio je on na jednoj bankarskoj konferenciji u Frankfurtu.

Dombret je, takođe, izrazio uverenje da se kliring transakcije u evrima više neće obavljati u tolikom obimu u Londonu, i da bi nemačka finansijska prestonica Frankfurt bila "odgovarajuća alternativa" za transakcije u evrima u budućnosti.

Trenutno je u toku treći pokušaj spajanja LSE i Dojče berze, a udružena berza bi, kako ocenjuje AFP, postala globalni igrač koja bi se nadmetala sa berzama kao što su CME i ICE u SAD.

Međutim, iznenađujući ishod britanskog referenduma od 23. juna je podgrejao sumnju u pogledu planiranog spajanja berzi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
spajanje berze berze svetske berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana