Tekst objavljen: 13.06.2016 11:55        


Evropska tržišta akcija dodatno su skliznula naniže na počeku današnjeg trgovanja usled rastuće bojazni da bi Velika Britanija mogla da glasa za napuštanje Evropske unije na referendumu sledeće nedelje, kažu brokeri. 

Bregzit poput cunamija ruši tržišta akcija

Londonski indeks FTSE 100 potonuo je za 0,6 odsto, na 6.078,29 bodova. U evrozoni, frankfurtski indeks DAX 30 pao je za 1,2 procenta na 9.715,78 bodova, a za isti procenat je oslabio i Pariski KAK 40, na 4.253,98 poena u odnosu na vrednost na zatvaranju u petak, prenosi agencija AFP.

Glavni indeks Tokijske berze srozao se danas za 3,5 odsto na najniži nivo u dva meseca, pošto je strahovanje od mogućeg glasanja za izlazak Britanije iz Evropske unije na referendumu sledeće nedelje podstaklo skok jena ugrozivši izvoznike, uključujući Tojotu i fabriku robota Fanuk.

Berza u Hong Kongu je oslabila 2,8 odsto na zatvaranju trgovanja, Šangaj je pao za 3,2 procenta, dok je tržište akcija u Seulu potonulo 1,9 a u Singapuru 1,6 odsto. Tajpejska berza je izgubila više od dva odsto, a Sidnejska je bila zatvorena zbog državnog praznika.

Slabljenje tržišta akcija je počelo u petak nakon što je šef Evropske centralne banke Mario Dragi pozvao na novu akciju za podsticanje privrede evrozone, što je shvaćeno kao znak za novu rundu u bici protiv inertnog rasta.

Tržišta su takođe nervozna zbog predstojećih sastanaka centralnih banaka SAD, Japana i Velike Britanije ove nedelje, pri čemu investitori strahuju od implikacija koje bi mogući britanski izlazak iz EU mogao da ima na globalni rast, budući da ankete pokazuju da je Bregzit realna mogućnost.

Mali broj trgovaca očekuje da će doći do nekih odluka Feda i Banke Engleske o promeni kamatnih stopa narednih dana, ali su posmatrači podeljeni u pogledu toga da li će Banka Japana objaviti dodatne stimulativne mere.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropske berze akcije na berzi svetske berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana