Tekst objavljen: 23.08.2016 12:59        


Svetske cene nafte skliznule su naniže, okončavši prošlonedeljni oporavak usled razvoja događaja u Nigeriji i Iraku koji nagoveštavaju mogući skok isporuka iz tih zemalja. U Londonu je severnomorska nafta "brent" za isporuke u oktobru sinoć trgovana po ceni nižoj za 1,72 dolara u odnosu na petak, na nivou od 49,16 dolara po barelu, izveštava agencija Frans pres.

Brent nafta pala opet ispod 50 dolara za barel

U Njujorku, američka "laka" nafta WTI za septembarske isporuke oslabila je za 1,47 dolara na 47,05 dolara po barelu.

Do pada cena je došlo pošto je Irak signalizirao verovatno povećanje proizvodnje sa naftnih polja Kirkuk, shodno sporazumu postignutom između lokalnih vlasti tog regiona i novog državnog ministra za naftu.

Agencija "Blumberg" je izvestila da bi isporuke sa tri naftna polja na severu mogle da porastu za 150.000 barela dnevno, posle rešavanja spora veznog za plaćanja između kurdistanske regionalne vlade i centralne države.

Pored toga, pobunjenici u Nigeriji su najavili uslovno primirje i prihvatili da se sastanu s predstavnicima vlade radi pregovora nakon višemesečnih napada koje su izvodili na ključnim naftnim i gasnim postrojenjima.

U poruci postavljenoj proteklog vikenda na internet stranici "Osvetnici iz delte Nigera", pobunjenička grupa je navela da će se "pridržavati prekida neprijateljstava" sve dok vladajuća stranka bude prestala sa onim što oni nazivaju "maltretiranje nedužnih civila", navodi francuska agencija.

"Nafta je pod pritiskom rasta američkog dolara i vesti da Irak planira da poveća izvoz, zbog čega se nagomilavaju strahovanja da će se situacija sa prezasićenošću ponude pogoršati", izjavio je Bernard Ou, analitičar kompanije IG Markets u Singapuru.

"Dalji razvoj situacije u pogledu sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) o mogućem zamrzavanju proizvodnje sledećeg meseca mogao bi da obezbedi podršku cenama ''crnog zlata''", rekao je Ou za Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nafta laka nafta cena nafte Blumberg opek-a crno zlato

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana