Tekst objavljen: 04.07.2016 15:01        


Cene sirove nafte su porasle u današnjem trgovanju u Aziji povećavši nedavne dobitke, pri čemu se "brent" popeo iznad 50 dolara za barel nakon što je jedna nigerijska militantna grupa preuzela odgovornost za nove napade na državnu naftnu infrastrukturu.

Brent nafta prešla prag od 50 dolara za barel

Američka "laka" nafta WTI porasla je za četiri centa na 49,03 dolara za barel, dok je severnomorska nafta "brent" ojačala za sedam centi na 50,42 dolara, izveštava agencija AFP.

Analitičari ističu da će današnje trgovanje verovatno biti slabije zbog praznovanja Dana nezavisnosti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Cene su prošle nedelje zabeležile pad, potonuvši neposredno nakon šoka zbog britanske odluke o napuštanju Evropske unije, ali su počele da se oporavljanju pošto su centralne banke širom sveta obećale podršku finansijskim tržištima.

Na kraju prošle nedelje ova sirovina je poskupela kada je tržištem prostrujala vest o napadu na restoran u Daki, što je dodatno pogoršalo strahovanja tržišta zbog terorizma nekoliko dana posle napada bombaša samoubica na aerodromu u Istanbulu.

U nedelju je nigerijska pobunjenička grupa izvela pet napada na gasnu i naftnu infrastrukturu u zemlji, preteći da poništi napore vlasti te zemlje za povećanje proizvodnje.

Samozvana militantna grupa "Osvetnici iz delte Nigera" bombardovala je cevovode u pokušaju da tako dobije veći udeo u prihodima od nafte i političku autonomiju u regionu delte. Napadi su pogodili proizvodnju najvećeg afričkog proizvođača nafte.

"Prekid isporuka u Nigeriji sada postaje trajni problem", izjavio je Hong Sung Ki, analitičar kompanije Samsung Fjučers sa sedištem u Seulu, za agenciju "Blumberg news".
"Jedan dan stvari izgledaju bolje, a drugi dan još gore", dodao je on.

Sandživ Gupta iz firme Ernst||Jang Servisiz za naftu i gas, kaže da su trgovci fokusirani na objavu američkih ekonomskih podataka, uključujući pokazatelje o zapošljavanju u vodećem svetskom potrošacu nafte, koji se očekuju u petak.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana