Tekst objavljen: 28.12.2015 11:45        


Britanska domaćinstva su na putu da ove godine potroše 40 milijardi funti više nego što su zaradila, što podgreva strahovanja da je ekonomski rast zemlje zasnovan na rastućem nivou duga i da bi brzo mogao da doživi kolaps, saopštio je nezavisni britanski Biro za budžetsku odgovornost (OBR).

Britanci u dugovima do guše, troše više nego što zarade

Prema projekcijama OBR-a, koje prenosi britanski list Independent, Britanija bi se uskoro mogla suočiti sa kreditnim slomom, sličnom onom iz 2008. godine, zbog neodrživog nivoa zaduživanja i potrošnje domaćinstava.

Domaćinstva u Britaniji će, kako prognozira OBR, potrošiti 40 milijardi funti više nego što zarade u ovoj godini (2015/16), što će naredne godine porasti na 40,4 milijarde funti, zatim na 43,9 milijardi funti u 2017/18. godini, na 48,6 milijardi funti u 2018/19. godini i na 49,5 milijardi funti u 2019/20. godini.

Prema računici OBR-a, britanska domaćinstva su u 2009/10. godini trošila 68,9 milijardi funti manje nego što su zarađivala, da bi ta cifra pala na 67 milijardi funti u 2010/11. godini, zatim na 35,7 milijardi funti u 2011/12. godini i na 27 milijardi funti u 2012/13. godini.

Naredne godine su međutim, britanska domaćinstva ušla u "crveno", potrošivši 12,4 milijarde funti više nego što su zaradila.

Pre pet godina, britanska domaćinstva su bila u dobrom finansijskom stanju, uz suficit od 70 milijardi funti, jer je većina njih štedela novac i "stezala kaiš" u periodu posle finansijske krize.

Međutim, novi podaci OBR-a govore da su domaćinstva sada u deficitu, nakon što je skok ekonomskog poverenja doveo do velike nacionalne potrošnje.

"(Britanski ministar finansija) Džordž Ozborn računa na milione britanskih porodica koje će se dalje zaduživati kako bi dostigao svoj cilj privrednog rasta. Ovo je rizično ponašanje ministra, čije političke odluke nanose štetu a ne pomažu britanskim porodicama", izjavila je glavni sekretar britanskog ministarstva finansija u senci, Sema Malhotra.

"Trebalo bi da se oglasi alarm. Postoji realan rizik da će se milioni porodica suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ako kamatne stope počnu da rastu", rekla je ona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Velika Britanija Britanija građani zaduživanje građana kamatne stope

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana