Tekst objavljen: 07.04.2017 14:50        


LONDON, 7. aprila (Tanjug) - Velika Britanija je u februaru neočekivano zabeležila pad u industrijskoj proizvodnji i građevinskom sektoru, što su dodatni signali da privreda te zemlje gubi zamajac u prvom kvartalu, ocenjuje agencija "Blumberg". Ukupna industrijska proizvodnja je pala za 0,7 procenata u odnosu na janaur, pošto je neuobičajeno toplo vreme uticalo na smanjenje tražnje za energijom, saopštila je danas državna kancelarija za statistiku u Londonu.

Britanska industrija i građevinarstvo gube zamajac

Prerađivačka industrija je oslabila za 0,1 odsto na mesečnom nivou, dok je građevinarstvo palo za 1,7 procenata, najviše u gotovo godinu dana.

Dok će, kako se čini, industrijska proizvodnja i građevinarstvo ipak dati skroman doprinos ukupnom privrednom rastu u prvom tromesečju, takav doprinos se ne može očekivati od trgovinskog sektora, koji je predvodio ekonomsku ekspanziju u poslednjem kvartalu 2016. godine, dodaje "Blumberg".

Naime, spoljnotrgovinski deficit je u februaru porastao na 3,66 milijardi funti (4,55 milijardi dolara), što znači da će i manjak za ceo prvi kvartal biti povećan, osim ako u martu ne bude zabeležen neki suficit bez presedana, ocenjuje njujorška agencija.

Britanski izvoz je opao u februaru za 0,1 posto, dok je uvoz porastao za 1,2 procenta, pre svega zbog kupovine nemonetarnog zlata i aviona. Kada se isključe nabavke tih proizvoda, uvoz beleži pad od 1,7 posto, smanjujući blago spoljnotrgovinski deficit.

Pad prerađivačke industrije, drugi uzastopni, dovodi u pitanje benefite kompanija od slabljenja funte. Samo sedam od 13 industrijskih podsektora je ostvarilo rast u februaru. Farmaceutske firme, koje imaju tendenciju da beleže oscilacije od meseca do meseca, zabeležile su pad od 4,4 odsto, navodi "Blumberg".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana