Tekst objavljen: 13.06.2020 9:00        


Britanska ekonomija je pala u aprilu za rekordnih 20,4 procenta u odnosu na mart, pošto je zemlja provela mesec dana pod strogim merama blokade zbog korona virusa, pokazali su danas zvanični statistički podaci

Britanska privreda zabeležila rekordan pad od 20,4% u aprilu

Tokom tromesečnog perioda februar-april, bruto domaći proizvod Ujedinjenog Kraljevstva pao je za 10,4 procenta u odnosu na prethodna tri meseca, saopštila je Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS), prenosi Rojters.

"Kao i na mnoge druge ekonomije širom sveta, korona virus snažno utiče na našu ekonomiju", izjavio je ministar finansija Riši Sunak. Vladine mere, uključujući program isplate plata radnicima koji su privremeno otpušteni, zajedno s grantovima, kreditima i smanjenjem korporativnih poreza znače da Britanija "ima najbolje šanse za brz oporavaka pošto se ekonomija ponovo otvara", dodao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Sledeće sedmice će veliki deo britanskog maloprodajnog sektora ponovo početi da radi uz strogo poštovanje mera socijalne distance u prodavnicama. U odnosu na april prošle godine, britanska ekonomija je zabeležila pad od 24,5 procenata, navodi se u saopštenju ONS-a.

Proizvodnja u dominantnom sektoru usluga pala je za april od 19, odsto u martu, dok je proizvodnja opala za više od 24 odsto, a građevina se srušila za gotovo polovinu.

Banka Engleske i Kancelarija za budžetsku odgovornost upozorili su da bi Velika Britanija mogla da ove godine da zabeleži najdublju recesiju u poslednja tri veka ove godine, podseća Rojters.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
britanska ekonomija ekonomija ekonomska kriza Velika Britanija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana