Tekst objavljen: 12.08.2023 16:00        


U odnosu na kraj juna bile su više za 757,9 mil EUR. Povećanje bruto deviznih rezervi u julu prvenstveno je rezultat intervencija Narodne banke Srbije kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu (priliv 775 mil EUR). Ostvareni su prilivi i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija kao i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 144,1 mil EUR

Bruto devizne rezerve na kraju jula 23 milijarde evra


Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi koji su realizovani po osnovu povlačenja devizne obavezne rezerve banaka u nešto većem neto iznosu od 234,6 mil EUR, što je karakteristično za početak tromesečja, kao i ostalih deviznih plaćanja za izmirivanje obaveza države i po drugim osnovima u ukupnom iznosu 161 mil EUR.

Na povećanje deviznih rezervi u julu dodatno je uticao i pozitivan efekat faktora na međunarodnom tržištu u neto iznosu od 25,7 mil EUR i u najvećoj meri je rezultat povećanja cene zlata za oko 3,1%, dok je u suprotnom smeru delovalo slabljenje dolara u odnosu na evro za oko 1,2% na međunarodnom tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 555,7 mil EUR i bio je za 184,6 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.584,1 mil EUR.

U julu vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1%. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u julu kupila 595 mil EUR, dok je od početka godine neto kupila 2.455 mil EUR, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru u uslovima izraženih aprecijacijskih pritisaka na domaćem deviznom tržištu, saopšteno je iz NBS.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
domaća privreda devize devizne rezerve nbs Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana