Tekst objavljen: 22.07.2016 8:55        


Prosečna maloprodajna cena benzina u Srbiji je oko 3,0 odsto niža od proseka u regionu, dok se, zbog najvećeg državnog zahvatanja, prosečna cena dizela u Srbiji svrstava u red najviših u poređenju sa cenama goriva u regionu, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS). 

Cena benzina u Srbiji niža 3,0% od proseka regiona

Prema podacima UNKS-a, ovonedeljna prosečna maloprodajna cena benzina BMB 95 u Srbiji je 132,70 dinara po litri, evrodizela 138,96 dinara, dok je prosečna cena litre TNG autogasa 65,33 dinara.

I dalje su najniže cene goriva u Bosni i Hercegovini i Makedoniji, zemljama koje su zbog veoma niskih državnih zahvatanja preuzele deo potrošnje iz pograničnih delova naše i drugih susednih zemalja, a samim tim i fiskalne prihode, navode iz UNKS-a.

Isti negativni efekat po budžet Srbije se ostvaruje i kada je u pitanju snabdevanje tranzitnog saobraćaja, koji se dominantno okreće snabdevanju gorivom u navedenim susednim zemljama.

Prema podacima UNKS-a, najskuplji benzin BMB 95 plaćaju Grci - 1,35 evra po litri, i Slovenci - 1,22 evra, dok je žiteljima u BiH za litar tog goriva potrebno 0,9 evra, a Makedoncima 0,99 evra.

U Srbiji prosečna cena benzina BMB 95, prerčunata u evrima, iznosi 1,07 evra.
Kada je reč o dizelu, najvišu cenu od 1,16 evra po litri ima Albanija, a odmah iz nje je Srbija za iznosom od 1,12 evra, dok je ovog gorivo najjeftinije u Makedoniji, gde košta 0,79 evra.

Po prosečnoj ceni TNG autogasa, Srbija se nalazi u "zlatnoj sredini" sa iznosom od 0,53 evra, najskuplji autogas plaćaju Mađari - 0,64 evra, a najnižu cenu ima BiH, svega 0,30 evra, pokazuju podaci UNKS-a.

Prosečne maloprodajne cene benzina u Srbiji su u odnosu na početak marta, kada je gorivo bilo najjeftinije, povećane za oko 7,0 odsto, dizel je skuplji za 11 procenata, dok je TNG autogas jeftiniji za oko pola procenta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena goriva u srbiji cena goriva u regionu pumpe

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana