Tekst objavljen: 12.08.2022 12:55        


Cene nafta su skočile danas nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) povećala svoju prognozu rasta globalne potražnje do kraja ove godine

Cena nafte skočila na 100 dolara po barelu


Evropska nafta Brent porasla je za 2,68 posto na 100 dolara po barelu na trgovanju do 18,45 časova po našem vremenu, a američka WTI nafta je ojačala za 3,15 procenata na 94,83 dolara za barel, prema podacima sa portala oilprice.com, koji prati promene cena u realnom vremenu.

IEA je u kvartalnom izveštaju o tržištu nafte, objavljenom danas, podigla svoju procenu tražnje za naftom za 380.000 barela dnevno na 2,1 milion barela dnevno u preostalom delu ove godine.

Rekordne evropske cene prirodnog gasa i visoke temperatura podstakle su "značajan" prelazak sa gasa na naftu u proizvodnji električne energije, posebno u Evropi i na Bliskom istoku, što će podići potrošnju tog energenta do kraja 2022, navela je IEA u izveštaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Agencija sa sedištem u Parizu je takođe procenila da će opredeljenost EU da smanji potrošnju gasa u zemljama članicama za 15 odsto od avgusta 2022. do marta 2023. podići potražnju za naftom na kontinentu za otprilike 300.000 barela dnevno u narednih šest kvartala.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta barel nafte cena nafte cena goriva skok cena nafte vesti sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana