Tekst objavljen: 25.05.2022 15:40        


Proizvođači peleta iz svih krajeva Srbije na sastanku u JP „Srbija šume“ sa generalnim direktorom Igorom Braunovićem ocenili su da je dosadašnja saradnja bila dobra, ali su izneli i predloge za njeno dalje unapređenje

Cena peleta mogla bi dalje da raste samo u jednom slučaju


Kako je Blic nedavno pisao cena peleta ove godine značajno je veća u odnosu na prethodnu sezonu. Prošle godine tona peleta je koštala oko 190 evra, a ove i do 300. Prosečnom domaćinstvu koje greje oko 100 kvadrata za sezonu je potrebno oko 6 tona.

Dogovoreno je da JP „ Srbija šume“ do 1. jula postignu dinamiku proizvodnje i isporuke planiranih drvnih sortimenata, što, kako Braunović kaže, daje sve preduslove da se stabilizuje proizvodnja peleta.

- Planirana proizvodnja drvnih sortimenata JP u potpunost će da podmiri potrebe proizvođača peleta i na tržištu naše zemlje će biti u dovoljnoj količini tog energenta - ističe Braunović, ukazujući da je sadašnja cena peleta 250 evra sa sirovinom koju im isporuči naše preduzeće. Korekcije cena će biti u sitaciji promena inputa koji učestvuju u proizvodnji.

Cene ogreva danas

Pelet - Od 35.000 do 42.000 za tonu

Drva - od 9.000 do 11.000 dinara po metru kubnom

Iscepana drva - 11.000 dinara po metru kubnom

Ugalj - od 10.000 do 42.000 dinara za tonu


Od Vlade RS, kako smo saznali, proizvođači peleta zahtevaju da marže prodavcima peleta budu ograničene, uz molbu Braunoviću da to predoči nadležnima u državi sa čelnicima inicijative za osnivanje za formiranje Udruženja peletara Srbije.

Braunović je ugostio 42 proizvođača peleta koji proizvode oko četvrt miliona tona peleta u pogonu gde imaju više od 1000 zaposlenih radnika.

-Ta količina peleta dovoljna je za grejanje 80 hiljada domaćinstava u Srbiji tokom čitave grejne sezone -ističe Braunović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


- Dogovorili smo se da se sastajemo bar jednom mesečno.

Iz Incijativnog odbora za formiranje Udruženja peletara, kako kažu, "pozdravljaju razumevanje na koji su naišli u Srbijašumama“.

-Mi smo pouzdani partneri i u saradnji ćemo potpuno da podmirimo srpsko tržište. Nekorektno je, pa čak i nepošteno od onih koji u delu javnosti neosnovano kritikuju. Izričito smo protiv monopola koji bi neki proizvođači da ustanove što se tiče i nabavke sirovina.

- Dogovorena cena peleta neće rasti ukoliko ne dođe do rasta inputa koji učestvuju u proizvodnji, kažu iz IO Udruženja peletara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
skočila cena ogreva pelet cena peleta srbijašume ogrev cena ogreva igor braunović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana