Tekst objavljen: 06.07.2015 16:00        


Pojedini otkupljivači pšenice novog roda, koji su uoči vikenda proizvođačima nudili akontaciju od 15,5 do 16 dinara za kilogram, već danas su tu cenu podigli na 17 dinara, što je pozitivan korak na tržištu, izjavio je Tanjugu predsednik Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) Radislav Jovanov. 

Cena pšenice u blagom porastu

Napominjući da će o konačnoj ceni hlebnog žita poslednju reč dati tržište, Jovanov je dodao da je to blago poskupljenje izuzetno pozitivno za naše poljoprivredne proizvođače, kojima su to prvi značajniji ratarski prihodi.

Ta cena je međutim još znatno ispod troškova proizvodnje pšenice, rekao je Jovanov podsetivši da je ZSV uoči i ove žetve, koja je u punom jeku, sačinio kalkulaciju prema kojoj troškovi proizvodnje hlebnog žita iznose 20,69 dinara po kilogramu, na bazi prinosa od 4,8 tona po hektaru.

Iz toga proizilazi da bi to trebalo da bude cena pšenice novog roda "a sve ispod toga je gubitak", kaže Jovanov i napominje da su u ZSZ sugerisali svojim članicama da, ukoliko imaju finansijskih mogućnosti, ne prodaju pšenicu odmah u žetvi nego da sačekaju povoljniju priliku, jer kako se procenjuje cena će joj uskoro biti veća.

Predsednik Kompanije Žitopromet u Senti Predrag Đurović rekao je Tanjugu da oni trenutno plaćaju novu pšenicu po akontativnoj ceni od 15 dinara, plus porez na dodatnu vrednost.

On je istakao da će "narednih dan-dva biti formirana i konačna cena" hlebnog zrna tako da će, ukoliko bude veća, proizvođačima koji su prodali po akontacionoj ceni, blagovremeno biti isplaćena razlika.

Ta kompanija, koja je jedan od najvećih domaćih otkupljivača pšenice, do danas je u svoje silose smestila 40.000 tona a istovremeno je u magacinima njihovih koperanata, odnosno 24 zadruge, još oko 15.000 tona hlebnog zrna, koje se upućuje senćanskom mlinu.

"Žitopromet" planira da i ove godine otkupi uobičajene količine od 70.000 do 75.000 tona pšenice, naveo je Đurović napominjući da je nedostatak skladišnih kapaciteta problem s kojim se suočavaju.

Otkup pšenice protiče u najboljem redu, istakao je Đurović i dodao da su dosadašnji prinosi i kvalitet zrna veoma dobri.

Prema informacijama ZSV, na poljima Zemljoradničke zadruge u Srpskom Itebeju požnjevena je polovina površina od ukupno zasejanih 1.100 hektara a ostvaren je izvanredan prinos od 9,85 tona po hektaru.

Kako je Tanjugu rekao predsednik ZSV, u Vojvodini će ovog leta biti požnjevena pšenica sa oko 270.000 hektara, što su manje površine nego lane a razlog tom smanjenju je u najvećoj meri niska cena hlebnog žita.
Ako bi ove godine pšenica imala bolju cenu nego lane, kada je u žetvi dostigla svega 18 dinara za kilogram, sigurno je da bi ratari na jesen zasejali znatno veće površine, smatra Jovanov.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pšenica cena pšenice poljoprivreda proizvođači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana