Tekst objavljen: 26.12.2018 15:45        


Cene goriva na benzinskim pumpama u Srbiji nastavljaju da idu silaznom putanjom.

Cene goriva na pumpama u Srbiji nastavljaju da padaju

Osvanuli cenovnici sa nižim cenama pa se benzin od 95 oktana prodavao i za 145,7 dinara po litru, a evrodizel je pojeftinio za više od dva dinara i prodavao se i za 160,4 dinara za litar.

Osetno su pojeftinile i cene superbenzina za dinar do dva po litru u odnosu na kraj prethodne sedmice, baš kao i tečni naftni gas (TNG), koji se juče prodavao za 79,4 dinara po litru.

"Cena dizela je pala za devet dinara i 40 para po litru, a benzina za oko 12 dinara, u odnosu na najviše vrednosti zabeležene ove jeseni", potvrđuje za Večernje novosti Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Pojeftinjenje goriva je pre svega posledica pada cene sirove nafte na globalnom tržištu u proteklom periodu.

Da se pad cena oseća i po porastu prodaje derivata, potvrđuje nam i prodavac na jednoj, inače veoma prometnoj benzinskoj stanici u Beogradu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Teško je precizno reći, ali je prodaja porasla poslednjih dana za 10 do 15 odsto. Moguće je da su u pitanju i nadolazeći praznici, ali mislim da je pre svega na povećan promet uticala niža cena", kaže on.


Cene goriva su niže i na pumpama u zemljama regiona. Srbija se po ceni benzina nalazi u "zlatnoj sredini". Od nas skuplji benzin toče vozači u Grčkoj, Albaniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji. Kod dizela, situacija je sasvim drugačija jer zbog velikih državnih zahvatanja ovo gorivo je samo u Albaniji i Grčkoj skuplje nego u Srbiji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena goriva gorivo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana