Tekst objavljen: 27.09.2022 12:00        


U Austriji se u proteklom periodu beleži značajan rast cena prehrambenih proizvoda i nestala je cenovna razlika između diskonta i supermarketa

Cene hrane u Austriji drastično skaču


U protekle četiri godine su u velikoj meri skočile cene svih proizvoda pre svega iz nižeg cenovnog ranga, zaključak je Udruženja za informisanje potrošača (VKI).

Cenovna razlika između diskonta i supermarketa sve više nestaje, a upoređivanje cena postaje sve važnije prilikom kupovine.

U 2018. godini je razlika između diskonta i supermarketa bila još na šest odsto, a ove godine se smanjila na tri odsto, tvrdio je VKI.

Od jula 2018. do avgusta ove godine su jeftiniji prehrambeni proizvodi poskupeli za između 22 i 27 odsto, a proizvodi poznatih marki za 22 do 24 procenata.

Najmanji rast cena zabeležen je kod „bio-proizvoda”, gde je iznosio 15 do 17 odsto.

„Upadljiv je bio skok cena pojedinih proizvoda u nižem cenovnom segmentu. Cena biljnih ulja se u poslednje četiri godine udvostručila, a u jednom slučaju za čak 144 odsto”, konstatovao je VKI.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Udruženje ističe da se rast cena od 50 do 70 odsto beleži i kod hleba, tosta, brašna, testenine, prenosi Tanjug.

To, ukazuju, važi i za razne zamrznute proizvode i salame.

„Ko trenutno želi povoljnije da pazari mora u svakom slučaju porediti cene”, savetuje Kristijan Korher, šef sektora za istraživanje u VKI.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skok cena namirnice hrana Austrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana