Tekst objavljen: 13.11.2015 8:53        


Cene nafte su i danas u Aziji bile pod pritiskom, pošto je veliko povećanje zaliha u SAD podstaklo očekivanja da će se ogromna globalna ponuda "crnog zlata" zadržati i u narednoj godini. 

Cene nafte na klackalici, čas gore-čas dole

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u decembru pojeftinila je za 22 centa, na 41,53 dolara za barel, dok je za dva centa poskupela sirova nafta tipa "brent", na 44,08 dolara, takodje za decembarske isporuke, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte su juče pale, nakon što je američko ministarstvo za energetiku objavilo da su komercijalne zalihe u zemlji, koja je najveći svetski potrošač nafte, porasle za 4,2 miliona barela u prošloj nedelji, što je znatno iznad rasta koji su očekivali analitičari od 1,3 miliona barela.

Cena WTI je pala juče za 2,7 odsto, a "brenta" za 3,8 odsto nakon objavljivanja izveštaja, koji je takođe pokazao da je američka proizvodnja nafte nastavila da raste.

Kako navodi Frans pres, tempo rasta globalne tražnje za naftom nije bio dovoljno snažan kako bi apsorbovao prekomernu ponudu, a analitičari poručuju da je uspostavljanje balansa između ponude i tražnje preko potrebno radi dostizanja održivijeg rasta cena nafte, koje su od sredine 2014. i više nego prepolovljene, sa nivoa od preko 100 dolara za barel.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi mešovite cene nafte zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana