Tekst objavljen: 11.05.2016 13:03        


Cene nafte su danas ponovo potonule u azijskom trgovanju, nakon što su se juče oporavile posle informacije da se kanadske naftne kompanije spremaju za ponovno pokretanje proizvodnje koja je bila obustavljena zbog velikog požara koji je zahvatio tu zemlju.  

Cene nafte na klackalici

Ova sirovina od početka nedelje beleži snažne oscilacije, pošto trgovci pažljivo analiziraju efekte vatrene stihije koja se širila prostranim kanadskim regionom naftnog peska, Alberta, kao i poremećaje u drugim oblastima.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u junu pala je danas u trgovanju u Aziji za 32 centa (0,72 odsto) na 44,34 dolara, a severnomorska sirova nafta "brent" je trgovana za 27 centi niže (0,59 odsto) na 45,25 dolara po barelu, prenosi agencija AFP.

U jučerašnjem trgovanju na zapadnim tržištima, cena WTI nafte je skočila 2,8 posto, a "brenta" za 4,3 procenta, usled vesti da je proizvodnja u Nigeriji, vodećem afričkom proizvođaču, pala na 22-godišnji minimum zbog sabotaže na naftovodu i izbijanja lokalne pobune zbog koje su velike kompanije evakuisale svoje osoblje.

Pobunjenici traže pravedniji udeo u prihodima od nafte za lokalno stanovništvo u naftom bogatoj delti reke Niger, na jugu zemlje, i na meti njihovih napada su sve više postojenja kompanija, što predstavlja novi bezbednosni izazov za predsednika Muhamadua Buharija, navodi francuska agencija.

Kanadski zvaničnici su, takođe, juče nagovestili da će za vraćanje proizvodnje nafte u normalu, nakon požara, možda biti potrebno malo vremena.

Premijerka regiona Alberta, Rejčel Notli, rekla je posle sastanka sa menadžerima naftnih kompanija da se postojenja mogu vratiti na mrežu "narednih dana, uskoro tokom predstojećih nedelja".
Analitičari očekuju da će cene za sada biti statične.

"Raspoloženje aktera na tržištu je takvo da oni misle da su ovi poremećaji privremena prepreka. Dugoročno, kako naftne kompanije budu obnavljale proizvodnju, oni očekuju da će cene ''kružiti'' oko nivoa od 40 dolara", rekao je za AFP viši rukovodilac prodaje u kompaniji CMC Markets, Aleks Vidžaja.

Investitori su sada fokusirani na izveštaj američke Uprave za energetske inofrmacije o zalihama "crnog zlata" u SAD, koji se očekuje kasnije danas, a koji će dati signal o situaciji u pogledu tražnje u zemlji koja je najveći svetski potrošač nafte.

Jučerašnji izveštaj Američkog instituta za naftu (API) nagovestio je da su zalihe porasle prošle nedelje.
Cene nafte su se strmoglavile u poslednje dve godine zbog slabe tražnje, prevelike ponude, hiperprodukcije i usporavanja svetske privrede, posebno kineske.

Iako su cene nafte porasle sa gotovo 13-godišnjeg minimuma na koji su pale u februaru ove godine, one su i dalje daleko ispod nivoa od preko 110 dolara na kom su bile sredinom 2014. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta na berzi zalihe nafte cena nafte nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana