Tekst objavljen: 24.05.2016 13:20        


Nafta je nastavila da slabi u današnjem azijskom trgovanju, pošto snažniji američki dolar i napredovanje u uspostavljanju kontrole nad požarom u kanadskoj naftnoj pokrajini Alberta vrše pritisak na cene. 

Cene nafte nastavile pad zbog jačanja dolara

Primedbe "sokolova" iz redova američkih Federalnih rezervi koje aludiraju na podizanje kamatnih stopa u SAD u junu, pogurale su zelenu novčanicu naviše u odnosu na druge glavne valute, prenosi agencija AFP.

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u julu pala je za 17 centi na 47,91 dolar po barelu, dok je severnomorska nafta tipa "brent", takođe za julske isporuke, oslabila za 20 centi, na 48,15 dolara.

Cene "crnog zlata" su se oporavile sa 13-godišnjeg minimuma od ispod 30 dolara za barel iz februara ove godine, ali su još uvek daleko od nivoa od preko 100 dolara po barelu na kom su bile u junu 2014. godine.

"Snažniji američki dolar nastavlja da vrši pritisak na cene sirovina", kaže analitičarka u kompaniji CMC Markets, Margaret Jang.

Jaka američka valuta čini sirovine poput nafte skupljim u dolarskom iznosu, što utiče na slabljenje tražnje.
Na tržištu vlada zabrinutost da prezasićenost ponude može da se vrati, nakon vesti o kanadskom ukidanju naredbe za evakuaciju sa nekoliko punktova za proizvodnju nafte iz vatrom opustošene pokrajine Alberta, usled hladnijeg vremena i lagane kiše.

Na slabljenje cena su takođe uticale izjave iranskih zvaničnika koji su odlučni u stavu o povećanju proizvodnje nafte posle januarskoj ukidanja zapadnih sankcija Teheranu.

"Izgleda da cena od 50 dolara predstavlja prag otpora, jer kako se čini nema dovoljno volje da se podstakne njihov rast", ocenjuje za AFP strateg kompanije IG, Bernard Ou.

Sve oči su sada uprte na sastanak Organizacije zamalja izvoznica nafte (OPEK) 2. juna u Beču, s nadom da tamo može biti postignut neki dogovor o smanjenju proizvodnje, kaže Ou.

Tržište je takođe usredsređeno na izveštaj Američkog instituta za naftu o zalihama, koji treba da bude objavljen kasnije danas, nakon čega slede podaci Uprave SAD za energetske informacije u sredu, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte pad cene nafte zalihe nafte proizvodnja nafte opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana