Tekst objavljen: 25.01.2016 14:02        


Cene nafte nastavile su danas u azijskom trgovanju oporavak započet u petak, podstaknute nadom da bi dodatne stimulativne mere u evrozoni i Japanu mogle da utiču na rast tražnje u svetlu globalne zasićenosti ponude. 

Cene nafte nastavile rast, premašile 32 dolara za barel

Cene "crnog zlata" su u petak završile trgovanje s rastom američke "lake" nafte WTI za isporuke u martu od 9,0 odsto na 32,19 dolara za barel, dok je "brent" porastao za 10 procenata na 32,18 dolara, prenosi francuska agencija AFP.

Uzlazni trend cena je nastavljen danas u Aziji, pa je nafta WTI poskupela 46 centi, ili 1,43 odsto na 32,65 dolara, dok se "brent" popeo 56 centi, ili 1,74 posto, na 32,74 dolara.

Glavni tržišni strateg u kompaniji "CMC markets Australija", Majkl Mekarti, izjavio je da je izveštaj koji pokazuje dalje širenje poslovanja privatnog sektora u evrozoni u januaru podgrejao nade da će tražnja za naftom kompenzovati preobilnu ponudu.

Tržisno istraživanje kompanije Markit, koje se pomno prati, pokazuje da je kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u evrozoni pao na 53,5 bodova u januaru sa 54,3 u decembru, a uprkos tome što je ovaj pokazatelj na 11-mesečnom minimumu, on je još uvek znatno iznad nivoa od 50 bodova koji razdvaja rast od pada u 19-članom bloku.

Šef Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi je u četvrtak nagovestio dalje podsticajne mere za taj region, dok je ugledni dnevnik Nikei biznis u petak objavio da Banka Japana takođe razmatra dodatne stimulativne mere.

Direktor sektora za naftu i gas firme "Ernest||Jang", Sandživ Gupta, kaže da su cene dobile podstrek i zbog velike snežne oluje koja je harala istočnom obalom SAD tokom vikenda, što je podiglo tražnju za lož uljem.
Ipak, neki analitičari su i dalje oprezni u pogledu razvoja situacije na tržištu, imajući u vidu posebno to da se sprema povratak iranske nafte na tržište za nekoliko meseci, budući da su Teheranu ukinute zapadne ekonomske sankcije povezane s nuklearnim programom te zemlje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte svetske zalihe nafte zalihe nafte laka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana