Tekst objavljen: 23.03.2016 12:01        


Cene nafte su blago oslabile danas, pošto su trgovci mirno reagovali na terorističke napade u Briselu, usredsredivši se na globalnu prezasićenost tržišta uoči ključnog sastanka proizvođača "crnog zlata" u Kataru sledećeg meseca. 

Cene nafte odolele terorističkom napadu u Briselu

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u maju spustila se za 52 centa na 40,93 dolara za barel, dok je severnomorska nafta "brent", takođe za maj, skliznula 43 centa naniže na 41,36 dolara, izveštava agencija Frans pres.

"Cene nafte su se malo povukle nazad, ali reagovanje tržišta na napade u Briselu nije nanelo toliku štetu kao što se očekivalo", izjavio je tržišni strateg kompanije IG u Singapuru, Bernard Ou, za francusku agenciju.

"Uticaj terorističkih akcija na finansijska tržišta je znatno smanjen u poslednjih nekoliko godina. Ekonomije i tržišta imaju tendenciju da se vremenom prilagode i postanu imuni na takve događaje", dodaje on.

Investicioni analitičar u "Filip fjučersu", Danijel Ang, i dalje je uveren da je "kretanje cena kontinuirano pod uticajem trenutne globalne prezasićenosti tržišta" i ocenjuje da će smanjenje proizvodnje u SAD biti ključno za dalji razvoj situacije na tržištu.

Prema njegovim rečima, moguće je da će doći do izvesne volatilnosti cena ako se vodeće članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) dogovore sa nečlanicama "naftnog kartela" o zamrzavanju proizvodnje na sastanku u Dohi 17. aprila.

Ipak, dodaje da samo zamrzavanje proizvodnje na nivou iz januara ove godine neće biti dovoljno za održavanje uzlaznog trenda cena nafte, koje su danas na nivou za preko 60 odsto nižem nego sredinom 2014. zbog viška ponude i usporavanja svetske tražnje.

"Mora se srezati proizvodnja ako se žele više cene", rekao je on.
Nafta WTI je porasla prošle nedelje iznad 40 dolara za barel prvi put od decembra prošle godine, podstaknuta oštrim padom vrednosti dolara, što obično pojeftinjuje ovu sirovinu. Obnovljeni optimizam da će proizvođači postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje takođe je ohrabrio cene.

Generalni sekretar OPEK-a Abdala el-Badri izjavio je u Beču u ponedeljak da će se 15 ili 16 zemalja pridružiti pregovorima u Dohi, izrazivši očekivanje da će posle tog sastanka doći do "umerenog" uspona cena nafte, podseća francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi zalihe nafte svetske zalihe nafte proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana