Tekst objavljen: 03.09.2015 9:31        


Cene nafte su pale danas u Aziji, posle mešovitog izveštaja iz SAD koji je ukazao na povećanje rezervi, ali i na pad proizvodnje "crnog zlata". Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u oktobru pojeftinila je 45 centi, na 45,80 dolara, dok je cena sirove nafte "brent" pala za 38 centi, na 50,12 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte padaju, zalihe u SAD na 80-god  maksimumu

Cene nafte su pre dva dana znatno pale, pošto su lošiji podaci o prerađivačkoj aktivnosti u SAD i Kini ugrozili perspektive skoka tražnje u te dve države koje su najveći potrošači energenata na svetu.

Izveštaj američkog ministarstva za energetiku je pokazao juče da su u nedelji zaključno sa 28. avgustom zalihe komercijalne nafte porasle za 4,7 miliona barela na 455,4 miliona barela, što je blizu osmodecenijskog maksimuma.

Takav skok zaliha je znatno veći od prognoziranog rasta analitičara od 900.000 barela.
Ipak, proizvodnja sirove nafte je pala za 119.000 barela na 9,22 miliona barela dnevno, dok su zalihe benzina smanjene za 300.000 na 214,2 miliona barela.

"Disbalans između globalne ponude i tražnje ostaje u fokusu, posle objavljivanja najnovijeg izveštaja o energentima u SAD", izjavio je analitičar Sandžev Gupta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi zalihe nafte američke zalihe cena nafte pala

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana