Indikativni kurs Evra na dan 22.09.21. :: 117.5768 rsd
Tekst objavljen: 04.04.2020 15:00        


Cene nafte potonule su danas nakon snažnog oporavka u četvrtak, a i azijske berze su ušle u „crveno”, jer investitori sumnjaju u postizanje naftnog dogovora između Saudijske Arabije i Rusije, koji je najavio američki predsednik Donald Tramp

Cene nafte ponovo tonu

Američka nafta WTI pala je za 1,14 dolara ili 4,5 odsto, na 24,18 dolara za barel na azijskom trgovanju, nakon što je u četvrtak skočila za rekordnih 24,7 procenata.

Cena fjučersa severnomorske nafte „brent” skliznula je za 0,70 dolara ili 2,67 odsto, na 29,24 dolara, izveštava Rojters.

Zbog pandemije koronavirusa, koja povećava rizike od produženog globalnog ekonomskog pada, investitori su nastavili da traže sigurnost u američkom dolaru i državnim obveznicama.Tramp je u četvrtak rekao da je razgovarao sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom i da očekuje da će Saudijska Arabija i Rusija smanjiti proizvodnju nafte za čak 10 do 15 miliona barela, jer su obe zemlje izrazile spremnost da se dogovore. Saudijska Arabija je najavila da će sazvati hitan sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), izvestili su saudijski državni mediji, prenosi Tanjug.

Količina smanjenja pumpanja nafte o kojoj je Tramp govorio predstavljala bi do sada neviđeni rez, ekvivalentan iznosu od 10 do 15 odsto globalne ponude, ukoliko je mislio na dnevnu proizvodnju, što je uobičajena merna jedinica, napominje britanska agencija.

Međutim, predsednik SAD-a nije precizirao da li se radi o dnevnoj proizvodnji, a neki analitičari smatraju da je to možda namerno izostavio.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„On je biznismen i dovoljno pametan da zna te stvari. Smanjenje proizvodnje od 10-15 miliona barela dnevno bilo bi jednostavno nemoguće”, kaže Norihiro Fuđito, glavni investicioni strateg u kompaniji Micubiši UFJ Morgan Stenli Sekjuritis.

Osim toga, Tramp nije dao nikakvu ponudu za smanjenje američke proizvodnje, koja je sada najveća na svetu, ukazuju analitičari.

„I Rijad i Moskva će tražiti da u smanjenju takođe učestvuju američki proizvođači, što bi moglo sada da se ispostavi kao najveća prepreka za postizanje dogovora”, napominju stručnjaci u Rojal benk ov Kanada.

S obzirom na smanjenje cena nafte, i terminski indeks S&P 500 je krenuo nizbrdo u Aziji, spustivši se naniže za 0,78 procenata.Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI (bez japanskih) oslabio je 0,15 odsto, dok je japanski Nikei ojačao za 0,3 procenta, čemu je doprineo rast akcija na Volstritu na noćašnjem trgovanju.

Indeks Njujorške berze S&P 500 porastao je tokom noći za 2,3 procenta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena nafte opet pla cena nafte cena nafte pala SAD saudijska arabija donald tramp

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana