Tekst objavljen: 08.06.2016 13:23        


Cene nafte su se održale iznad kote od 50 dolara za barel u današnjem trgovanju u Aziji, pošto trgovci čekaju američke podatke o zalihama "crnog zlata", a slab dolar i dalje utiče na rast tražnje za tom sirovinom. 

Cene nafte se drže iznad 50 dolara

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u julu ojačala je za 11 centi na 50,47 dolara po barelu, dok je severnomorska sirova nafta "brent" za isporuku u avgustu porasla za tri centa na 51,47 dolara, prenosi agencija AFP.

"Cena WTI sirove nafte je zaključena na nivou iznad 50 dolara prvi put u osam meseci, što je rezultiralo podizanjem optimizma na energetskom tržištu", navodi Margaret Jang, analitičar kompanije CMC Markets u Singapuru.

Tržište očekuje da će podaci američkog Ministarstva energetike pokazati dalji nedeljni pad zaliha sirove nafte nakon nedavnog smanjenja, procenjujući da će one oslabiti za novih 3,25 miliona barela, dodala je Jang u komentaru.

Cene nafte su zabeležile eksplozivan rast sa istorijskog minimuma iz januara i februara ove godine, kada su u slobodnom padu dotakle dno na nivou od blizu 25 dolara za barel, što nije zabeleženo još od 2003. godine.

Međutim, ova sirovina je i dalje daleko od najvišeg cenovnog nivoa od preko 100 dolara za barel, na kom je bila sredinom 2014. godine, pre nego što je došlo do ekonomskog usporavanja i prezasićenosti ponude.
Slabost američkog dolara je takođe ključni faktor za ovonedeljni skok nafte.

Šefica američkih Federalnih rezervi Dženet Jelen rekla je u ponedeljak da je, uprkos slabim pokazateljima o otvaranju novih radnih mesta u SAD, američka privreda na putu oporavka, i da će bilo kakvo povećanje troškova zaduživanja biti postepeno.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena nafte zalihe nafte proizvodnja nafte nafta na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana