Tekst objavljen: 06.06.2016 13:00        


Cene nafte ojačale su zahvaljujući slabljenju dolara, na šta su uticali znatno slabiji podaci o otvaranju novih radnih mesta u SAD od prognoziranih.

Cene nafte skočile 85 odsto, množe se bušotine

Dobici su ograničeni pošto su proizvođači povećali broj bušotina računajući na to da se cene drže oko 50 dolara za barel.Američka "laka" nafta WTI porasla je za 45 centi (0,93 odsto) na 49,07 dolara za barel, dok se severnomorska nafta "brent" popela za 35 centi (0,71 odsto) na 49,99 dolara, izveštava agencija AFP.

Ministarstvo rada SAD saopštilo je u petak da je u maju otvoreno samo 38.000 novih radnih mesta, tek četvrtina od onoga što se očekivalo, što je značajno umanjilo šanse za povećanje kamatnih stopa u skorije vreme, ocenjuje francuska agencija.

Na pad dolara uticale su procene da se troškovi zaduživanja neće povećati bar do septembra, što je naftu učinilo jeftinijom za kupce koji koriste druge valute.

Cena "crnog zlata" ojačala je za oko 85 odsto u odnosu na gotovo 13-godišnji minimum na kom je bila na početku godine, a ključni proizvođač, Abu Dabi, saopštio je da se prezasićenost ponude, koja je dovela do sunovrata cena, smanjuje brže nego što se očekivalo.

Ali Madžid Al Mansuri, predsednik Ministarstva za ekonomski razvoj u Abu Dabiju, takođe je procenio da bi cene nafte ove godine mogle da porastu na čak 60 dolara.

Analitičari, međutim, smatraju da će taj rast naići na otpor, budući da su cene već sada ekonomski isplative za proizvođače, što će ih motivisati da vrate u pogon postrojenja koja su ranije stavili van funkcije.

Kompanija "Bejker Hjuz" objavila je u petak nedeljni pregled bušotina u Severnoj Americi, koji pomaže u merenju aktivnosti na istraživanju i proizvodnji nafte, prema kom je zabeležen porast na devet naftnih platformi u kontinentalnom delu SAD-a.

Analitičar kompanije IG Markets, Bernard Ou, izjavio je za AFP da "kretanje cena nafte nije proporcionalno padu dolara".

"Čovek bi očekivao da će cene nafte skočiti mnogo više od onoga što vidimo... trgovci možda iščekuju vesti koje se više odnose na samu naftu. Izgleda da postoji otpor na cenovnom nivou od 50 dolara",rekao je Ou.

Cene ove sirovine su uspele da ojačaju, budući da je još jedan pad američkih zaliha neutralisao prošlonedeljni neuspeh članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da se saglase o ograničavanju proizvodnje, što je podgrejalo nade u oporavak tražnje u vodećem svetskom potrošaču tog energenta. Poremećaji u proizvodnji nafte u Nigerij i Kanadi takođe su pružili podršku cenama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zalihe nafte skok cene nafte cena nafte pad zaliha nefte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana