Tekst objavljen: 11.05.2015 10:06        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji bile stabilne, pošto je odluka centralne banke Kine da snizi kamatnu stopu povećala izglede za snažnijom tražnjom tog energenta u drugoj najvećoj svetskoj privredi, naveli su analitičari. 

Cene nafte stabilne zbog očekivanog skoka tražnje

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u junu pojeftinila je na Njujorškoj berzi deset centi na 59,29 dolara, dok je nafta tipa "brent" za junsku isporuku u Londonu poskupela šest centi na 65,45 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Centralna banka Kine je juče snizila referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, jer nastoji da pruži podsticaj domaćoj privredi koja je prošle godine registrovala najsporiji tempo rasta od 1990. godine.

"Efekti rezanja kamatne stope su pozitivni i verovatno će doprineti podizanju tražnje nafte u kineskoj privredi. Očekujemo da bi kasnije danas obim trgovanja trebalo da poraste, i da će cene dodatno ojačati", izjavio je tržišni strateg australijske kompanije "CMC markets", Majkl Mekarti.

Podizanju cena nafte je, prema ocenama analitičara, doprineo i snažan rast zapošljavanja u SAD i niža stopa nezaposlenosti.

Naime, izveštaj američkog ministarstva rada je u petak pokazao da je u privredi SAD u aprilu otvoreno 223.000 novih radnih mesta, dok je stopa nezaposlenosti pala na sedmogodišnji minimum od 5,4 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
naftne kompanije cena nafte cena nafte na berzi zalihe nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana