Tekst objavljen: 09.08.2016 12:58        


Cene nafte su se danas povukle na trgovanju u Aziji, nakon rasta preko noći na vest da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) planira neformalne razgovore sledećeg meseca, što je protumačeno kao signal da bi naftni kartel mogao da interveniše kako bi ojačao cene.

Cene nafte u defanzivi posle vest o stastanku OPEK

Američka "laka" nafta WTI pala je danas 36 centi na 42,66 dolara za barel, dok je severnomorska sirova nafta "brent" oslabila za 41 cent na 44,98 dolara, prenosi agencija Frans pres.

OPEK je saopštio juče da će održati sastanak na marginama Međunarodnog energetskog foruma u Alžiru od 26. do 28. septembra, uoči planiranog sastanka koji je zakazan za kraj novembra.

Analitičari kažu da su tržišta reagovala na glasine da globalni proizvođači "crnog zlata" razmišljaju o sporazumu o zamrzavanju nivoa proizvodnje nafte.

"Vest da će OPEK imati sastanak u septembru sa nekim članicama u nameri da pogura dogovor o smanjenju proizvodnje ponovo je bila inicijalna kapisla za oporavak cena nafte", rekao je Angus Nikolson, strateg u melburškoj kompaniji IG Markets.

"Iako je vrlo mala verovatnoća da će do dogovora doći, činjenica da se ta mogućnost samo spominje pokazuje kolike je probleme prošlomesečna obnova rasprodaja zadala mnogim članicama OPEK-a", dodao je on.

Cene ove sirovine variraju od prošlonedeljnog ulaska tržišta u "raspoloženje medveda", oslabivši više od 20 odsto na ispod 40 dolara za barel prvi put od aprila.

Naftni kartel, sa sedištem u Beču, saopštio je prošlog meseca da očekuje da će se globalna prezasićenost ponude nafte ublažiti u drugom delu ove i iduće godine zahvaljujući smanjenju proizvodnje u zemljama izvan OPEK-a, posebno u SAD-u.

Ako se to pokaže tačnim, onda bi to bilo opravdanje za strategiju ovog kartela koji od 2014. vrši pritisak na nečlanice OPEK-a držeći proizvodnju na visokom nivou, uprkos niskim cenama.

"Niko ozbiljno ne misli da će OPEK izaći sa nečim što bi smanjilo ponudu", kaže za "Blumberg news" Majkl Mekarti, glavni strateg u sidnejskoj kompaniji CMC Markets.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sastanak proizvođača nafte cena nafte opek-a cena nafte na berzi zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana