Tekst objavljen: 22.05.2015 10:53        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, nakon oštrog rasta iz prethodnog dana podstaknutog nadom da će globalne zalihe nafte uskoro biti smanjene. Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u julu pojeftinila je na Njujorškoj berzi 11 centi na 60,61 dolar, dok je nafta tipa "brent" za julsku isporuku u Londonu pojeftinila 18 centi na 66,33 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte u padu nakon jučerašnjeg rasta

WTI je juče poskupeo 1,74 dolara, a "brent" 1,51 dolar, nakon što je najnoviji izveštaj o zalihama nafte u SAD pokazao da su one smanjene više nego što se očekivalo.

Američko Ministarstvo energetike saopštilo je da su zalihe komercijalne nafte pale za 2,7 miliona barela u nedelji zaključno sa 15. majem, dok su analitičari koje je anketirao "Blumberg" očekivali pad od 1,75 miliona barela. Pad zaliha u SAD obično ukazuje na zdravu tražnju u najvećem svetskom potrošaču energenata.

Pored toga, dnevna proizvodnja nafte je istovremeno smanjena za 112.000 barela na 9,26 miliona barela, nakon rasta od 5.000 barela iz prethodne nedelje. Pad proizvodnje podgrejao je nade da će biti zaustavljen rast globalnih rezervi nafte, koje su jedan od ključnih razloga za kolaps cena tog energenta od 50 odsto od juna prošle do kraja januara ove godine.

Investicioni analitičar singapurske firme "Filip fjučers" Danijel Ang navodi da cene nafte imaju podršku u vidu slabog dolara, budući da sniženje kamatnih stopa u SAD još uvek nije na vidiku. Slab dolar čini naftu izraženu u toj valuti jeftinijom za međunarodne kupce i podstiče tražnju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena anfte na berzi cena nafte zalihe nafte svetske zalihe nafte pad cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana