Tekst objavljen: 28.06.2016 12:49        


Nafta se oporavila na današnjem trgovanju u Aziji, zahvaljujući "lovcima" na niže cene, ali tržišta i dalje drhte od šoka zbog britanskog glasanja za izlazak iz Evropske unije prošle nedelje, koje je opteretilo tržišno raspoloženje. 

Cene nafte živnule, ali tržišta i dalje trese Bregzit

Finansijska tržišta se još uvek oporavljaju od ishoda britanskog referenduma na kom je izglasan Bregzit, pošto investitori prodaju rizičniju imovinu i okreću se sigurnim ulozima usled globalne ekonomske neizvesnosti, prenosi agencija Frans pres.

Azijske berze su jutros nastavile da povećavaju gubitke, produživši novu veliku rasprodaju akcija u Evropi i Njujorku.

Američka "laka" nafta WTI, za isporuke u avgustu, ojačala je u današnjem trgovanju u Aziji za 64 centa (1,38 odsto) na 46,97 dolara, a severnomorska sirova nafta "brent", takođe za avgust, porasla je za 60 centi (1,27 odsto) na 47,76 dolara po barelu.

Cene oba tipa nafte su na jučerašnejm zatvaranju trgovanja zaključene u padu.
"Previranja na finansijskim tržištima, podstaknuta rezultatima referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu, vrše pritisak na cene nafte, koje će izgleda zabeležiti mesečni gubitak u junu", ocenjuje analitičar kompanije IG Markets iz Singapura, Bernard Ou.

"Nedostatak smernica kod vlasti Velike Britanije i izgledi za nastavak bitke za lidersku poziciju nagrizli su apetite investitora, i to će potrajati tokom nedelje", rekao je Ou za Frans pres.

Britanski premijer Dejvid Kameron dao je ostavku na tu funkciju u svetlu ishoda referenduma, tako da počinje utakmica za naslednika na poziciji lidera Konzervativne stranke koji će preuzeti mesto premijera.

Bivši gradonačelnik Londona Boris Džonson i ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej smatraju se favoritima u trci za novog lidera.

Kreatori politike u Evropi pokušavaju da smire situaciju na globalnim tržištima, ali analitičari kažu da neizvesnost ostaje.

"Pored ekonomskih razloga, nameće se i strah da bi Bregzit mogao da podstakne i druge zemlje EU da traže svoje referendume, uključujuci Holandiju, Francusku, Španiju i Grčku", ocenjuju stručnjaci DBS banke u tržišnom komentaru.

Kako dodaju, "to bi moglo da vrati strahovanja od raspada EU koja su pogodila tu regiju" pre nekoliko godina.

Jačanje američke valute, koja se smatra sigurnom investicijom u vremenima previranja, verovatno će i dalje gušiti tražnju za naftom, budući da će cene ove sirovine izražene u dolarima činiti "crno zlato" skupljim za kupce koji korste slabije novčane jedinice, naveo je Bernard Ou.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena nafte oporavak cene nafte zalihe nafte Bregzit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana