Tekst objavljen: 15.07.2023 18:00        


Australija je imenovala Mišel Bulok za devetog guvernera Rezervne banke Australije, saopštilo je u petak Ministarstvo finansija te zemlje

Centralna banka Australije dobila prvu damu na vodećoj poziciji


Bulok, trenutno zamenica guvernera centralne banke, postaje prva žena na čelu australijske centralne banke u njenoj 63-godišnjoj istoriji, saopštilo je Ministarstvo finansija. Ona je nasledila sadašnjeg predsednika Filipa Loua kada on završi sedmogodišnji mandat 17. septembra.

„Njeno imenovanje uspostavlja optimalnu ravnotežu između pružanja izuzetnog iskustva i stručnosti i pružanja nove perspektive rukovođenja“, saopštio je Trezor.

„Uvereni smo da će gospođa Bulok obezbediti snažno vođstvo i stabilnost neophodnu za RBA da upravlja sve složenijim i brzo menjajućim ekonomskim okruženjem.

Bulok se posmatra kao imenovanje u kontinuitetu, uz verovatno nekoliko trenutnih promena politike. Od nje se očekuje da provede reforme u centralnoj banci Australije u izazovnom vremenu kada spoj brojnih globalnih složenosti otežava kreiranje politike.

RBA je prošle nedelje zadržala zvaničnu stopu gotovine na 4,10 odsto. Mesečni indikator inflacije Australijskog zavoda za statistiku pokazao je inflaciju od 5,6 odsto u maju - još uvek daleko od cilja centralne banke za između 2 i 3 odsto. Nezaposlenost u Australiji je u maju dostigla 3,5 odsto.

RBA je centralna banka Australije i organ za izdavanje novčanica. Bulok će sada nadgledati primenu 51 preporuke sadržane u eksternom pregledu RBA koji je prvi put objavljen u aprilu, a koji uključuje jačanje transparentnosti, odgovornosti i njenih procesa.

„Duboko sam počastvovana što sam imenovana na ovu važnu funkciju. Izazovno je vreme za ulazak u ovu ulogu, ali će me podržati jak izvršni tim i odbori“, rekla je Bulokova u saopštenju. „Posvećena sam da osiguram da Rezervna banka ispuni svoju politiku i operativne ciljeve za dobrobit australijskog naroda."

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Stavovi Mišel Bulok

U svom najnovijem govoru o politici kao zamenica guvernera RBA prošlog meseca, Bulok je rekla da je cilj australijske centralne banke da vrati tržište rada i tržište roba i usluga na nivo koji je u skladu sa punom zaposlenošću.

„Smatramo da se to može postići ako zaposlenost i privreda generalno rastu tempom ispod trenda neko vreme. To bi pomoglo da se potražnja i ponuda dovedu u bolju ravnotežu i dalo bi nam najveću šansu da obezbedimo održivu punu zaposlenost u budućnosti“, rekla je Bulokova.

„Naše najnovije prognoze pokazuju da se inflacija vraća na cilj do sredine 2025. godine, dok se rast zaposlenosti usporava, ali se ne smanjuje. Očekuje se da će stopa nezaposlenosti porasti na 4½ procenta do kraja 2024“, dodala je ona.

„Iako je 4½ procenta viša od trenutne stope, ovaj ishod bi nas i dalje ostavio ispod onoga što je bilo pre pandemije i nedaleko od nekih procena o tome gde bi (stopa nezaposlenosti koja ne ubrzava) trenutno mogla biti. Drugim rečima, ekonomija bi bila bliža tački održive ravnoteže“, rekla je ona.

Bulok se prvi put pridružila RBA kao analitičar 1985. godine i bila je zamenik guvernera od aprila 2022. Studirala je ekonomiju na Australijskom univerzitetu Nove Engleske i Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka.

Bulokovo imenovanje dolazi nakon što se Lou suočio sa kritikama zbog njegovih političkih smernica i komunikacije. Nakon što je 2021. godine više puta ponavljao da kamatne stope neće rasti do 2024, Lou je na kraju povećao kamatne stope za 400 baznih poena od maja prošle godine na najviši nivo u poslednjih 11 godina kada je inflacija neočekivano porasla.

Australijski trezor i RBA zahvalili su Louu na uslugama u njegovoj 43-godišnjoj saradnji sa centralnom bankom. Trezor je priznao njegovu ulogu u upravljanju centralnom bankom kroz period „izuzetnih ekonomskih poremećaja i neizvesnosti, uključujući uticaje pandemije Covid-19 i ruske invazije na Ukrajinu“.

„Poštujemo i cenimo izuzetnu posvećenost i doprinos koji je dao našoj zemlji i ekonomiji, kao i način na koji se ponašao u teškoj ulozi u izazovnom vremenu“, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
centralna banka australije Mišel Bulok nova guvernerka australija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana