Tekst objavljen: 24.02.2024 9:00        


Inflacija u Turskoj je najviša u poslednjih 14 meseci

Centralna banka Turske donela novu odluku o kamatama, lira na istorijskom minimumu


Turska lira pala je na novi istorijski minimum u odnosu na dolarpošto se američka valuta danas u 12.30 sati na međunarodnoj valutnoj berzi Forex prodavala za 31 liru.

Godišnja stopa inflacije u Turskoj je u januaru ubrzala na 64,86 odsto sa decembarskih 64,77 odsto, objavio je početkom meseca Turski institut za statistiku - Turkstat.

Inflacija u Turskoj je najviša u poslednjih 14 meseci.

Guverner Centralne banke Turske (TCMB) Hafize Gaje Erkan je početkom februara neočekivano podnela ostavku iz ličnih razloga, a za njenog naslednika je imenovan Fatih Karahan koji je rekao da će nastaviti sa čvrstom monetarnom politikom, preneli su mediji.

TCMB je krajem januara podigla referentnu kamatnu stopu sa 42,5 na 45 odsto, a danas je objavila da je odlučila da istu i zadrži.

Banka je prethodno počev od juna 2023. godine podizala referentnu kamatnu stopu osam puta zaredom za ukupno 3.650 baznih poena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Osnovni trend mesečne inflacije je u januaru porastao u skladu sa projekcijama , a ukupna inflacija je porasla zbog specifičnih mesečnih i vremenski zavisnih prilagođavanja cena i plata", navodi se na veb stranici TCMB.

Centralna banka Turske je najavila da će referentna kamatna stopa ostati na trenutnom nivou sve dok ne dođe do značajnog i trajnog pada osnovnog trenda mesečne inflacije.

Monetarna politika će biti pooštrena ako se značajno pogoršaju izgledi za inflaciju.

Odbor za monetarnu politiku TCMB će i dalje pažljivo pratiti indikatore inflacije i odlučno koristiti sve instrumente koji su mu na raspolaganju da bi postigao svoj glavni cilj, a to je stabilnost cena, zaključuje se u saopštenju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turska ekonomija inflacija turska lira centralna banka turske

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana