Tekst objavljen: 05.03.2017 11:24        


Češka banka Expobanka CZ je završetkom akvizicije Marfin banke a.d. Beograd postala prva češka banka koja je ušla na tržište Srbije, a Marfin banka će, u skladu sa promenom vlasništva, promeniti naziv u Expobank.  

Česi preuzeli Marfin banku u Srbiji

Nakon odobrenja regulatornih organa u Češkoj, Srbiji i Kipru, transakcija je završena i Expobanka CZ je sada vlasnik 100 odsto akcija Marfin Bank a.d. Beograd, sa čijom prodajom se u septembru 2016. godine salgasila kiparska banka Cyprus Popular Bank, navodi se u saopštenju Marfin banke.

„Ovo je prva podružnica Sajprus Popular Bank, koja je prodata u procesu izmirenja obaveza prema deponentima - vlasnicima, koji su sada poverioci Sajprus Popular Banke. Očekujem da ovo bude prva u nizu uspešnih prodaja ostalih podružnica”, izjavio je specijalni administrator Sajprus Popular Bank Kleovulos Alexandru.

Novoimenovani predsednik Upravnog odbora Marfin banke G. Kiril Nfontov je izrazio zadovoljstvo zbog završetka preuzimanja Marfin banke, navodeći da je ova akvizicija u skladu sa planiranim razvojem internacionalne strategije Expobank CZ, i nastojanjima da se podrži veća ekonomska saradnja između češke i srpske privrede.

Većinski akcionar Ekspobanke CZ je Igor Kim, internacionalni investitor u bankarstvu i finansijskim uslugama sa sredstvima u državama od Kazahstana, Rusije, Češke Republike do Velike Britanije, koji je, kako se navodi u saopštenju, realizovao veliki broj transakcija pripajanja i preuzimanja.

Ekspobanka CZ posluje na tržištu Češke od 1991. godine, a pruža kompletan asortiman usluga univerzalne komercijalne banke sa jednakim fokusom na privredu, stanovništvo i privatno bankarstvo.

Predsednik Izvršnog odbora Marfin banke Borislav Strugarević će nastaviti da vodi Marfin banku, u cilju maksimiziranja mogućnosti na srpskom tržištu zajedno sa međunarodnim iskustvom i stručnošću Expobank CZ, navodi se u saopštenju

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
marfin banka Expobank CZ prodata marfin banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana